Search This Blog

Sunday, July 11, 2010

3 penjenayah Geng 66 ditembak mati

Khalid Mohd. Dah menunjukkan pagar dawai yang hendak dipotong oleh penjenayah ketika cuba merompak rumahnya di Kampung Air Gelugor, Gemencheh, Negeri Sembilan, semalam.


TAMPIN 10 Julai - Kegiatan sekumpulan penjenayah dikenali sebagai 'Geng 66' yang aktif dalam kes samun dan pecah rumah di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan tumpas apabila tiga daripada mereka mati ditembak sepasukan polis, awal pagi ini.
Penjenayah terbabit ditembak ketika cuba memecah masuk rumah ketua UMNO cawangan di Kampung Tenai, Air Gelugor, Gemencheh dekat sini kira-kira pukul 4 pagi.
Dalam kejadian itu juga, dua rakan mereka sempat melarikan diri menaiki sebuah kereta jenis Nissan Sunny menuju ke selatan tanah air. Polis sedang melancarkan gerakan besar-besaran memburu penjenayah terbabit.
Lima penjenayah berkenaan sebelum itu cuba memasuki rumah Khalid Mohd. Dah, 45, namun gagal setelah kehadiran mereka disedari oleh mangsa.
Sepasukan anggota polis bergegas ke lokasi kejadian selepas pemilik rumah menghubungi polis kerana terdengar bunyi mencurigakan di ladang rusanya.
Ketua Polis negeri, Datuk Osman Salleh berkata, sebaik sahaja polis tiba di ladang getah berhampiran rumah mangsa, suspek yang ketika itu baru memotong pagar terkejut dan cuba menyerang polis dengan parang.
Suspek pertama dan kedua mati akibat terkena tiga das tembakan manakala suspek ketiga mati terkena dua das tembakan selepas mereka cuba menyerang anggota polis dengan senjata. Kesemua mereka berusia lingkungan 30-an.
Dua lagi suspek sempat meloloskan diri menaiki sebuah kereta jenis Nissan Sunny berwarna putih dan bernombor pendaftaran JCM 97. Dua angka terakhir kenderaan itu gagal dikesan.
Polis percaya dua suspek 'Geng 66' itu melarikan diri ke arah selatan tanah air.
"Polis kini melancarkan gerakan memburu mereka selain mengadakan sekatan jalan raya dan meminta bantuan polis di negeri-negeri berdekatan," kata Osman pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tampin di sini hari ini.
Beliau memberitahu, polis menemui dua bilah parang panjang, sebilah kuku kambing, dua pemotong besi dan satu alat pemutar skru bersama tiga penjenayah itu.
Katanya, siasatan awal polis mendapati, penjenayah itu telah memotong dua bahagian pagar ladang rusa milik mangsa.

No comments:

Post a Comment