Search This Blog

Sunday, July 25, 2010

2 sepupu lemas ketika cari siput


TUMPAT 24 Julai - Hanya selang 24 jam, dua beradik lemas ketika mencari siput di Besut, Terengganu, semalam, dua sepupu di sini pula menerima nasib sama, juga semasa mencari hidupan laut itu.
Kejadian berlaku kira-kira pukul 1 petang ketika kedua-dua pelajar terbabit ke muara sungai Pantai Sri Tujuh untuk mencari siput bersama tiga lagi rakan mereka.
Kedua-duanya, Mohd. Azhar Rahim, 18, dan Mohd. Azimin Abdullah, 16, lemas sejurus terjun ke dalam sungai itu tanpa mengetahui airnya dalam.
Rakan mangsa, Mohd. Aiman Hakimi, 16, berkata, Mohd. Azhar terlebih dahulu terjun ke dalam muara sungai itu dengan diikuti Mohd. Azimin.
Katanya, selang beberapa minit kemudian, mereka melihat tangan kedua-duanya terkapai-kapai.
"Kami cuba menolong dan berjaya memegang tangan seorang daripada mereka tetapi sungai itu terlalu dalam menyebabkan tiada tempat untuk berpijak.
"Masa itu kami jadi terlalu takut lalu segera meminta pertolongan daripada penduduk kampung," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.
Mayat Mohd. Azimin berjaya ditemui pada pukul 2.46 petang oleh pasukan skuba Bomba dan Penyelamat Pengkalan Kubor manakala mangsa kedua kira-kira enam minit kemudian.
Ibu Mohd. Azhar, Fatimah Ismail, 50, berkata, anaknya itu sebelum kejadian menyatakan hasrat untuk membantunya menyiang ikan haruan di rumah.
"Tidak sangka pula mangsa keluar mencari siput bersama rakannya. Sebelum keluar berniaga pagi tadi, arwah ada kata ingin menyiang ikan untuk makanan tengah hari.
"Saya hairan kerana sebelum ini dia tidak pernah berbuat demikian. Namun saya tidak terfikir bahawa sesuatu buruk akan berlaku padanya," katanya.

No comments:

Post a Comment