Search This Blog

Tuesday, July 20, 2010

17 dilapor hilang di Vietnam


15/7
Ribut tropika Conson tinggalkan sisa kemusnahan
HANOI: Jumlah rakyat Vietnam dilaporkan hilang akibat ribut tropika Conson bertambah kepada 17 orang semalam selepas berpuluh kematian dilaporkan di Filipina dan China.
Sebelas nelayan dari dua bot pukat tunda dilaporkan hilang, kata pegawai bencana Do Son di wilayah tengah Quang Ngai. Enam nelayan dari bot lain pada mulanya dilaporkan hilang selepas kapal mereka karam Jumaat lalu ketika mencari tempat perlindungan di pulau Paracel di luar pantai Vietnam.
Pasukan pencari dan penyelamat terus meneliti kawasan itu di mana bot terbabit kali terakhir dilihat, namun tiada mayat ditemui, katanya.
Di wilayah utara Quang Ninh, pihak berkuasa menemui seorang lelaki yang pada mulanya dilaporkan hilang selepas bot kecilnya karam di kawasan tarikan pelancong di Ha Long Bay, kata pegawai bencana Pham Dinh Hoa.
Pihak berkuasa juga menemui mayat kanak-kanak setahun yang maut akibat penyakit sejurus sebelum ribut melanda. Mayat itu dihanyutkan dari ibunya apabila bot kecil yang digunakan membawa mayat untuk dikebumikan tenggelam.
Pihak berkuasa juga menemui mayat pelancong wanita tempatan yang hanyut akibat gelombang besar ketika berenang, kata pegawai bencana Nguyen Thi Bich Lien, di wilayah utara Thanh Hoa. Wanita terbabit tidak dikira sebagai mangsa kerana lemas sebelum ribut datang.
Sebelum mendarat di Vietnam hujung minggu lalu, Taufan Conson meninggalkan jejak pemusnah di Filipina apabila 68 maut dan 84 lagi hilang. Dua maut di China.
Di negara ini, lebih 600 rumah rosak dan 43 bot musnah sebelum ribut beredar, kata jabatan kawalan banjir dan ribut nasional semalam.
Hujan diramalkan di beberapa wilayah barat laut Vietnam semalam, walaupun agak mustahil menyebabkan banjir kilat dan tanah runtuh. AP
Sumber : Bharian.com.my

No comments:

Post a Comment