Search This Blog

Thursday, June 10, 2010

Tujuh CCTV awasi penguat kuasa

KUALA LUMPUR: Kebolehan licik sindiket cakera padat digital (DVD) cetak rompak menghidu kehadiran pegawai penguat kuasa terbongkar selepas pihak berkuasa menemui tujuh kamera litar tersembunyi (CCTV) yang dipasang sekitar markas mereka di Danau Desa.
Taktik itu terbongkar apabila lapan pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan kepenggunaan (KPDNKK) menyerbu markas itu sehingga memaksa ahli sindiket melarikan diri, kira-kira jam 5.30 petang semalam. Ketua Penguat kuasa PPDNKK, Othman Nawang, berkata lampu dan penghawa dingin dalam premis masih terbuka seolah-olah sengaja ditinggalkan dalam keadaan tergesa-gesa ketika serbuan. Menurutnya, banyak CCTV di pasang dalam dan di luar premis selain ada yang diarahkan ke kawasan jalan. “Siasatan kemudian mendapati bahagian hadapan premis diletakkan puluhan album dengan kulit judul pelbagai filem barat dan tempatan. Namun, penemuan kulit judul filem tanpa kepingan DVD di dalamnya bagaikan petunjuk terdapat stor rahsia di dalam premis terbabit,” katanya. Menurutnya, pegawai KPDNKK yang melakukan pemeriksaan di bahagian belakang premis terbabit, bagaimanapun hanya menemui tandas dan pintu belakang kedai.
“Bagaimanapun, selepas dinding kayu berhampiran tandas diketuk, pegawai KPDNKK mula mengesyaki sesuatu tidak kena dan percaya terdapat ruangan kosong di dalamnya,” katanya.

No comments:

Post a Comment