Search This Blog

Saturday, June 26, 2010

Rayuan penjara Bung 1 Julai


15/7
SHAH ALAM: Rayuan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin terhadap hukuman penjara sebulan ke atasnya kerana berpoligami tanpa kebenaran akan didengar di Mahkamah Tinggi Syariah 1 Julai ini.
Ketua Pendaftar Mahkamah Tinggi, Zainor Rashid Hassin, menetapkan tarikh itu sebagai pengurusan kes bagi membolehkan pihak terbabit memasukkan dokumen diperlukan sebelum rayuan itu bermula.
Bung Mokhtar, 51, selaku pemohon diwakili oleh peguam syarie, Amli Embong, manakala Pegawai Pendakwa dari Jabatan Agama Islam Selangor, Zusyarafain Md Yusof mewakili responden.
ada 19 Mei lalu, Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur menjatuhkan hukuman penjara sebulan selepas Bung Mokhtar mengaku bersalah atas kesalahan berpoligami tanpa kebenaran.
Bagi tuduhan kedua, dia juga didenda RM1,000 atau penjara sebulan selepas mengaku salah bersubahat dengan isteri keduanya, pelakon Zizie Izette Abdul Samad, 32, bernikah tanpa kebenaran pendaftar nikah, cerai dan rujuk.
Isteri mudanya itu pula didenda RM2,000 atau penjara tujuh bulan atas dua tuduhan bernikah tanpa kebenaran pendaftar dan bersubahat dengan suaminya berpoligami tanpa kebenaran.
Pasangan itu bernikah di rumah Bung Mokhtar di No 12, Jalan TC 2B/3, Cemerlang Heights, Taman Melati, Gombak jam 8.50 malam, 16 Disember lalu.
Pada majlis itu, Zizie yang menempa populariti menerusi drama Cili Padi menerima mas kahwin RM80, wang hantaran RM31,000 dan sebentuk cincin berlian serba satu.
Bagaimanapun, Hakim Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Ahmad membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara itu sementara menunggu rayuan Bung Mokhtar didengar Mahkamah Tinggi Shah Alam.
Bung Mokhtar kemudian dibebaskan selepas membayar jaminan RM 1,000 dan diarahkan memfailkan permohonan rayuan itu dari tempoh 14 hari yang dari tarikh hukuman.
Pada tengah hari sama, Zizie dibebaskan selepas membayar denda. Manakala, pada 11 Jun lalu, Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur mengesahkan pernikahan pasangan itu yang berlangsung di Taman Setiawangsa dua hari sebelumnya.
Sementara itu, Amli ketika ditemui di luar mahkamah berkata, pihaknya akan memasukkan kronologi kes dan ringkasan hujahan sebelum tarikh yang ditetapkan mahkamah itu.
Kami juga akan memasukkan rekod rayuan dan menyerahkan satu salinan kepada pihak pendakwaan, katanya.
Sumber : Harian Metro

No comments:

Post a Comment