Search This Blog

Monday, June 21, 2010

Peniaga lepas dan bebas tuduhan hantar komen hina sultan


21/06/2010 6:21pm

KUALA LUMPUR 21 Jun – Selepas empat hari dibicarakan, seorang peniaga hari ini dilepaskan dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur terhadap tiga pertuduhan iaitu menghantar komen yang bersifat jelik terhadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah melalui portal di Internet.
Hakim Komathy Suppiah membuat keputusan itu setelah mendapati pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Azlina Rasdi yang memanggil 10 saksi, gagal membuktikan kes prima facie terhadap Muslim Ahmad, 54.
Muslim yang menghadapi tiga pertuduhan pindaan menghantar komen yang jelik sifatnya melalui portal negeri iaitu www.perak.gov.my.
Dia didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 2.21 petang, 7 Februari tahun lepas. Dia juga didakwa melakukan kesalahan sama pada pukul 2.27 petang hari yang sama, dan bagi pertuduhan ketiga dia didakwa melakukan kesalahan sama pada pukul 4.39 petang, 8 Februari tahun lepas.
Bapa kepada empat orang anak itu, didakwa melakukan kesemua kesalahan itu di alamat No. 1, Jalan 5/26, Taman Sri Rampai, Setapak, di sini.
Muslim didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi Multimedia 1998 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara sehingga setahun atau kedua-duanya. – Bernama

No comments:

Post a Comment