Search This Blog

Saturday, June 26, 2010

Peniaga fail saman RM411,286


15/7
KUALA LUMPUR: Seorang ahli perniagaan memfailkan saman terhadap syarikat pengiklanan dan penerbit akhbar berbahasa Cina bagi menuntut ganti rugi RM411,286 kerana mendakwa kedua-dua pihak berkenaan membuat dan menyiarkan iklan mengelirukan berhubung perkhidmatan perjudian atas talian (online) tanpa sebarang lesen.
Plaintif, Chuah Yan Keng, 43, memfailkan tuntutan itu terhadap defendan pertama, Teleplanet Sdn Bhd dan defendan kedua, The China Press Berhad melalui Tetuan Watson Peters & Mohd Fuad di kaunter pendaftaran Mahkamah Tinggi, di sini, semalam.
Dalam writ saman dan pernyataan itu, plaintif mendakwa defendan pertama meminta defendan kedua menyiarkan iklan mengandungi representasi mengenai barang atau perkhidmatan disediakan defendan pertama, citi Net, Aastar Net dan
SBO Net yang juga laman perjudian online.
Plaintif mendakwa, barangan dan perkhidmatan itu diperoleh dari Singapura, Hong Kong, Macau, Afrika Selatan dan Australia.
Chuah mendakwa mengambil bahagian dalam perjudian itu, dia memasukkan RM150,000 dalam akaun defendan pertama seterusnya diberikan kod laluan ke laman perjudian untuk melakukan pertaruhan.
Dakwa plaintif, dia mengalami kekalahan berjumlah RM150,000 dan membayar jumlah itu kepada defendan pertama.
Sebaliknya, defendan pertama didakwa enggan membuat bayaran kepada plaintif selepas memenangi perjudian online RM261,286.35 seperti mana yang dijamin defendan pertama dalam representasi berkenaan.
Sementara itu, plaintif mendakwa, defendan kedua mendakwa mengiklankan perkhidmatan demikian atas alasan defendan pertama mempunyai lesen berbuat demikian padahal selepas diselidik, defendan pertama tidak mempunyai lesen berkenaan.
Plaintif mendakwa, defendan pertama membuat iklan berkenaan untuk mengelirukan dan memperdaya orang awam.
Sumber : Harian Metro

No comments:

Post a Comment