Search This Blog

Thursday, June 10, 2010

Nenek pasrah berlumur debuGELANG PATAH - Demi mencari rezeki walaupun keadaan kesihatannya tidak menentu selepas menghidap sakit lutut dan darah tinggi, seorang nenek berusia hampir 80 tahun masih gigih bekerja di dapur kayu arang, di sini.

Fatimah Reting berkata, bukan sahaja bekerja di sini, malah beliau dan anak perempuannya yang sudah berkahwin dan bekerja di tempat sama turut tinggal di rumah yang dibina majikannya sejak beberapa tahun lalu.

“Sebelum ini, saya tinggal di tepi sungai berhampiran namun rumah itu sering kali dinaiki air terutamanya selepas hujan lebat atau semasa air pasang membuatkan saya mengambil keputusan untuk berpindah ke sini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Menurutnya, beliau berasal dari kampung Sungai Suka tetapi lokasinya agak terpencil dan tidak mempunyai kemudahan asas selain jalan perhubungan di situ adalah jalan balak yang hanya boleh dimasuki oleh kenderaan pacuan empat roda.

“Saya lebih selesa tinggal sendiri, selepas mendapat persetujuan daripada majikan, menantu mengambil keputusan untuk membina pondok yang disambungkan daripada rumah yang mereka tinggal,” katanya.

No comments:

Post a Comment