Search This Blog

Thursday, June 17, 2010

Lelaki langgan pondan cuba rasuah

MELAKA: “Tuan, saya bagi RM300 dan angkat (ambil) sekali ‘wallet’ (dompet). Tolonglah lepaskan saya,” kata seorang lelaki berusia 30 tahun yang dicekup sepasukan anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) selepas dipercayai melanggan seorang pondan di Jalan Tun Ali, di sini, awal pagi semalam.
Bagaimanapun, taktik murahan bagi menggelapkan mata pegawai penguat kuasa Jaim itu tidak menjadi dan dia ditahan serta diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) negeri.
Dalam kejadian jam 1.10 pagi itu, lelaki terbabit dicekup selepas ditemui bersama seorang pondan berusia 35 tahun di satu kawasan gelap di belakang deretan rumah kedai.

Apabila anggota penguat kuasa tiba, lelaki terbabit membuat tawaran berkenaan sebagai imbuhan bagi melepaskan diri dari ditangkap.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama Jaim, Rahimin Bani, berkata sebelum ditahan, lelaki bukan beragama Islam itu sudah menawarkan RM50 kepada anggotanya.

Bagaimanapun, apabila datang pula seorang pegawai penguat kuasa yang mengetuai operasi itu, lelaki terbabit menggandakan pula tawarannya kepada RM100.

“Lelaki terbabit kemudian menawarkan pula RM300 berserta dompetnya sebagai balasan untuk tidak diambil tindakan.

“Tetapi, lelaki berkenaan terus digari dan dibawa ke dalam van sebelum laporan polis dibuat dan ditahan lalu diserahkan kepada SPRM pagi ini (semalam),” katanya.

No comments:

Post a Comment