Search This Blog

Monday, June 28, 2010

Kenderaan yang disita di Dubai akan dihantar ke Malaysia

DUBAI: Dua puluh empat kenderaan dari Malaysia yang disita kastam Dubai ketika cuba diseludup ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) beberapa tahun lalu sudah diserah kepada polis Malaysia.
Konsul Besar Malaysia di Dubai Syed Mohamad Hasrin Tengku Hussin berkata, kebanyakan kenderaan berkenaan adalah daripada jenis trak pikap dan kenderaan pelbagai guna SUV.
"Kesemua kenderaan itu dalam perjalanan ke Malaysia dan dijangka tiba tidak lama lagi," katanya kepada Bernama.

Media di UAE melaporkan kastam Dubai berjaya mengesan kenderaan terbabit sebelum ia memasuki pasaran auto rantau itu hasil kecekapan pegawai dan penggunaan alat pengimbas berteknologi tinggi.

Laporan media juga menyebut siasatan mendapati usaha menyeludup itu didalangi sindiket antarabangsa.

Syed Mohamad Hasrin berkata, kes pertama diketahui Kedutaan Malaysia di Abu Dhabi pada 2007. Pejabat Konsul Besar di Dubai pula diwujudkan pada 2008.

"Hanya baru-baru ini pegawai dari kastam Dubai datang menemui saya untuk bertanya sama ada kita mahu melupuskan kenderaan itu atau dihantar balik ke Malaysia.

"Dua pegawai dari Polis Diraja Malaysia datang ke Dubai selepas dimaklumkan mengenai perkembangan itu dan memeriksa kenderaan terbabit. "Selepas diperiksa mereka bersetuju agar kesemuanya dihantar balik untuk tindakan lanjut," kata Syed Mohamad Hasrin.

Beliau turut berterima kasih kepada kastam Dubai dan kedutaan di atas kerjasama mereka.-Bernama

No comments:

Post a Comment