Search This Blog

Friday, June 11, 2010

Helah pengusaha hiburan tak menjadiGEORGETOWN - Taktik pengusaha sebuah pusat hiburan di sini mematikan bekalan elektrik ketika diserbu pihak berkuasa tidak membuahkan hasil diharapkan apabila 26 wanita warga asing yang bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) berjaya dicekup sepasukan polis Bahagian Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) Bukit Aman dalam serbuan awal pagi kelmarin. 

Polis percaya, GRO berkenaan biasanya melarikan diri sebelum bersembunyi di satu tempat yang dikhaskan bagi mengelakkan daripada ditahan sebaik bekalan elektrik diputuskan individu tertentu di premis berkenaan. 

:Pegawai operasi, Supe�r-intendan Pencegahan D7A, Maszely Minhad berkata, pihaknya mengalami sedikit kesulitan selepas sekumpulan penjaga yang mengawal pusat hiburan itu mematikan generator elektrik bagi membolehkan GRO di premis berkenaan bersembunyi dan melarikan diri. 

“Ketika serbuan, polis berjaya menahan 24 GRO warga China dan 2 GRO warga Vietnam berumur antara 18 dan 35 tahun yang cuba melarikan diri melalui pintu kecemasan di premis itu," katanya ketika ditemui di tempat kejadian. 

Menurutnya, polis turut menahan 12 lelaki dan seorang wanita berumur lingkungan 30-an yang dipercayai penjaga premis itu. 

Operasi itu yang disertai 12 polis, termasuk empat pegawai, bermula jam 1 pagi dan berakhir 4 pagi, kelmarin, selepas polis membuat intipan tiga hari di pusat hiburan terbabit. 

"Kesemua GRO yang ditahan didapati menyalah guna pas lawatan sosial untuk bekerja di sini dan dipercayai turut menawarkan khidmat seks kepada pelanggan. 

“Mereka dibawa ke Ibu Pejabat Daerah (IPD) Timur Laut untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Peraturan Imigresen 1959/1963 atas kesalahan melanggar syarat pas dan permit perjalanan,” katanya. 

Maszely berkata, pihaknya akan melakukan beberapa lagi serbuan di Pulau Pinang dalam masa terdekat bagi membanteras pusat-pusat hiburan yang menjalankan kegiatan tidak bermoral.

No comments:

Post a Comment