Search This Blog

Monday, June 21, 2010

132 maut banjir di China


GAMBAR yang dirakam dari udara menunjukkan keadaan banjir yang melanda perkampungan Shayuan di wilayah Jiangxi, kelmarin. - AP


BEIJING 20 Jun - Banjir teruk melanda selatan China mengakibatkan 132 orang terkorban selain memaksa lebih 860,000 orang meninggalkan kediaman mereka.
Menurut kenyataan Kementerian Sumber Air hari ini, kira-kira 86 orang dilaporkan hilang akibat hujan lebat sejak seminggu lalu, selain menjejaskan lebih 10 juta penduduk.
Walaupun jumlah kematian meningkat sejak semalam, namun jumlah mereka yang dipindahkan berkurangan berbanding sebelum ini yang mencatatkan angka 1.4 juta orang.
Selain itu, kenyataan kementerian itu juga menyebut pihaknya mendapati beribu-ribu rumah musnah dengan kerugian berjumlah $AS2.5 bilion (RM8.13 bilion) dicatatkan.
Biro meteorologi menjangkakan ribut petir akan terus berlaku bermula hari ini hingga esok di beberapa kawasan terjejas.
Beberapa imej dari kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan usaha menyelamat menggunakan bot, trak dan helikopter masih berjalan.
Paras air telah melepasi tahap selamat di beberapa sungai utama termasuk Pearl River di kawasan perindustrian utama China, Guangdong.
Ribut kuat yang melanda telah memusnahkan beberapa kawasan tadahan, limpahan air sungai, tanah runtuh serta memusnahkan beberapa lebuh raya. - AP

No comments:

Post a Comment