Search This Blog

Monday, May 24, 2010

SPRM diminta siasatan pembahagian rumah kos rendah

KUALA LUMPUR: Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat siasatan terhadap dakwaan penyelewengan yang berlaku dalam pembahagian rumah kos rendah kepada golongan yang berpendapatan rendah di Petaling Jaya.
Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan berharap SPRM membuat siasatan lanjut terhadap perkara itu kerana setiap projek pembangunan perlu dipantau agensi kerajaan itu.

"Eloklah kalau SPRM siasat... biar mereka (pemaju) takut. Dalam mesyuarat mana-mana sekalipun, wakil daripada SPRM patut diletakkan bagi mengawasi perjalanan sesuatu projek," katanya.

Beliau mengulas laporan akhbar mengenai 500 pekerja Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang diperuntukkan flat kos rendah di bandar raya itu sedangkan mereka merupakan golongan berkemampuan dan tidak layak memiliki rumah terbabit.

Nadzim berkata perbuatan itu juga jika tidak segera ditangani akan menggagalkan usaha kerajaan untuk mewujudkan masyarakat harmoni di negara ini.

No comments:

Post a Comment