Search This Blog

Saturday, May 1, 2010

Sorok dalam peti sejuk

KUALA LUMPUR: Terdesak untuk mengelak dari dicekup pihak berkuasa, seorang pendatang asing Indonesia berusia awal 20-an menyorok dalam peti sejuk yang masih digunakan di sebuah rumah di kawasan Jinjang, di sini, semalam.
Namun, lelaki terbabit bernasib malang kerana tidak dapat menahan kesejukan ketika berada dalam peti sejuk itu dan mengambil keputusan keluar sebelum diberkas pihak berkuasa.
Dalam operasi kira-kira jam 2 pagi itu, seramai 92 pendatang asing ditahan dalam operasi bersepadu sudah dijalankan sejak awal tahun ini.

Mendedahkan perkara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Sentul, Superintendan Zainuddin Ahmad berkata, daripada semua ditahan 10 didapati positif dadah ketika ujian air kencing dilakukan.

“Manakala empat daripada mereka juga didapati memiliki dadah dipercayai hanya untuk kegunaan sendiri. “Semua mereka yang positif akan disiasat di bawah Akta Dadah Berbahaya,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Zainuddin berkata, semua pendatang ditahan kerana melakukan pelbagai kesalahan seperti visa lawatan tamat tempoh namun kebanyakan mereka pendatang yang masuk ke negara ini secara haram.

“Mereka akan diserahkan kepada pihak imigresen untuk tindakan lanjut,” katanya.

Zainuddin berkata, seramai 18 pegawai dan 140 anggota terbabit dalam operasi berkenaan selain mendapat bantuan daripada 28 anggota Angkatan Relawan Rakyat (Rela) dalam membanteras kebanjiran pendatang asing ke negara ini.

“Kita akan meneruskan pemantauan di kawasan berkenaan dalam memastikan kawasan itu bersih daripada pendatang asing,” katanya.

No comments:

Post a Comment