Search This Blog

Saturday, May 1, 2010

Sindrom saat akhir

KUALA LUMPUR: Orang ramai masih terbawa-bawa dengan sindrom saat akhir apabila berebut-rebut menghantar Borang Penyata Cukai Pendapatan 2009 kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada hari terakhir berbuat demikian, semalam.
Meskipun cara penghantaran borang taksiran dipermudah dengan sistem e-Filing melalui Internet, kebanyakan pembayar cukai masih gagal menyempurnakan tanggungjawab itu dalam tempoh ditetapkan.
Seperti tahun sebelumnya, LHDN menetapkan 30 April sebagai tarikh akhir pembayar cukai individu yang mempunyai punca pendapatan selain perniagaan menghantar taksiran cukai masing-masing.

Bagi memudahkan urusan melalui kaunter bagi penyerahan borang secara talian atau e-Filing, LHDN melanjutkan waktu operasi di semua pejabatnya sehingga jam 10 malam sejak kelmarin.

Tinjauan Harian Metro di Kompleks Kerajaan Jalan Duta mendapati orang ramai beratur panjang menunggu giliran di kaunter e-Filing seawal jam 8 pagi.

Rita Manickam, 41, seorang guru sekolah mengakui kesibukan tugasan harian menyebabkan beliau tidak dapat menunaikan tanggungjawab dan terpaksa melakukannya pada saat akhir.

“Sebenarnya, e-Filing ini sangat mudah, tapi saya sibuk kerja, lagipun sebab sistem e-Filing mudah jadi kalau buat saat akhir pun sempat,” katanya.

Mazlan Mansor, 51, seorang pekerja swasta pula berkata tugasan di luar kawasan menyebabkan beliau tidak sempat menyempurnakan tanggungjawabnya sebagai pembayar cukai.

“Nasib baik kebetulan hari ini bercuti, jadi sempat datang sini. Bagi saya buat e-Filing di pejabat LHDN lebih mudah sebab boleh rujuk pada pegawai jika ada yang saya tidak faham,” katanya.

Menurutnya, urusan e-Filing menjadi lebih mudah sejak kata kunci untuk akaun pembayar cukai diubah kepada nombor kad pengenalan.

“Dulu kata kunci kita yang tentukan sendiri, kadang-kadang terlupa, tapi bila sudah diubah kepada nombor kad pengenalan lebih mudah diingati,” katanya yang sudah tiga kali menggunakan sistem ini menghantar borang taksiran cukai.

Bagaimanapun masih terdapat segelintir pembayar cukai yang lebih selesa melakukan proses e-Filing di pejabat LHDN disebabkan kehadiran pegawai yang membantu individu jika mempunyai masalah.

Sementara itu, Ketua Pengarah Eksekutif LHDN, Datuk Hasmah Abdullah berkata, sehingga tengah hari semalam jumlah pembayar cukai menggunakan sistem e-Filing sejak awal tahun seramai 1.42 juta dengan peningkatan 11 peratus dalam tempoh sama tahun lalu. Menurutnya peningkatan ini disebabkan proses menaik taraf sistem e-Filing membolehkan ramai pengguna mengakses laman web itu serentak.

“Sebelum ini kita terima banyak aduan mengenai masalah laman web e-Filing ketika waktu puncak atau sesak, jadi kami lakukan perubahan tingkatkan keupayaan sistem ini,” katanya.

Beliau berkata jumlah ini satu peningkatan yang begitu baik dan berharap pembayar cukai lain akan turut serta menggunakan e-Filing bagi menghantar borang cukai pendapatan mereka.

No comments:

Post a Comment