Search This Blog

Saturday, May 1, 2010

Siasat sumber wang RM4j kepada KickdefellaKOTA BHARU 30 April - Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali menggesa pihak berkuasa termasuk Jabatan Audit Negara menyiasat sumber wang RM4 juta yang didakwa diberikan oleh kepimpinan Pas Kelantan kepada seorang penulis blog untuk digunakan bagi memburukkan kerajaan Pusat.
Tegas beliau, hanya ada dua sumber wang itu boleh diperolehi di negeri itu sama ada menerusi komisen pembalakan atau derma yang diberikan oleh pihak swasta.
"Sekarang saya nak tanya duit ini dari mana, adakah diberikan oleh kerajaan negeri atau agensinya atau pun oleh sumbangan orang luar.
"Kalau ia daripada agensi atau pun kerajaan, maka ia perlu disiasat oleh Jabatan Audit Negara untuk memastikan ia disalurkan secara telus atau pun tidak," tegasnya ketika Majlis Kesyukuran Dua Tahun Sebagai Ahli Parlimen Pasir Mas yang dianjurkan penduduk Kampung Tendong di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas pendedahan penulis blog Kickdefella, Syed Azidi Syed Abdul Azizseperti yang dilaporkan di muka depan Utusan Malaysia semalam mengenai peruntukan RM4 juta yang diterimanya.
Syed Azidi dilaporkan berkata, wang tersebut diberikan kepadanya untuk melakukan 'Operasi Gerak Saraf' yang bertujuan memburukkan kepimpinan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan memastikan Pas terus memerintah Kelantan.
Ibrahim berkata, jika benar perkara tersebut berlaku, ia adalah sesuatu yang amat memalukan kerajaan Pas Kelantan ketika masih ramai rakyat negeri itu dibelenggu kemiskinan.
Tegasnya, wang berkenaan sepatutnya disalurkan untuk membantu rakyat dan memajukan negeri, bukannya untuk memburukkan orang lain.
"Kalau pun ada duit itu, baik guna untuk rakyat. Kalau RM4 juta ini diberikan kepada 100 sekolah agama rakyat (SAR), maka ada 40 buah sekolah akan menerima manfaat.
"Kita tengok sekarang ini banyak sangat SAR yang daif dengan keadaan bilik guru besar, bilik guru dan bangunannya sangat teruk. Gaji pula hanya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang," tambah beliau.

No comments:

Post a Comment