Search This Blog

Saturday, May 1, 2010

Senator Nigeria didakwa kahwini gadis bawah umurABUJA 30 April - Kedutaan Mesir di Nigeria semalam berkata, seorang kanak-kanak perempuan negara itu berusia 13 tahun yang mencetuskan kontroversi setelah seorang senator Nigeria mengahwininya sebagai isteri keempat, masih bersekolah di Mesir.
Senator tersebut, Ahmed Sani Yerima , 49, bagaimanapun dalam temu bual dengan Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) menafikan bahawa isterinya itu berusia 13 tahun.
Ahmed berkata, sebagai seorang Islam beliau tidak melanggar sebarang undang-undang dengan mengahwini perempuan tersebut.
''Kanak-kanak perempuan itu masih bersekolah di Mesir dan tidak ada sesiapa yang mengemukakan aduan kepada kedutaan tentang budak perempuan itu,'' kata jurucakap Kedutaan Mesir Mohammed Saber kepada AFP.
Katanya, bagaimanapun kedutaan akan terus mengikuti isu itu kerana adalah menjadi kesalahan di Mesir untuk mengahwini kanak-kanak di bawah umur.
Rabu lalu, Senat Nigeria telah mengarahkan supaya satu siasatan dijalankan selepas menerima aduan daripada kumpulan hak asasi manusia bahawa Ahmed telah membayar hantaran perkahwinan berjumlah AS$100,000 (RM350,000) untuk mengahwini kanak-kanak tersebut.
Pertubuhan wanita turut mengadakan bantahan di luar Parlimen Selasa lalu menggesa Senat menyiasat aduan tersebut.
Dalam temu bual melalui telefon dari Mesir dengan perkhidmatan Hausa milik BBC Khamis lalu, Ahmed mempertahankan tindakannya mengahwini gadis itu.
"Saya tidak peduli tentang isu berhubung usia (isteri saya itu) kerana saya tidak melanggar sebarang peraturan yang ditetapkan Islam,'' katanya, sambil menyifatkan aduan itu sebagai menganggu.
"Nabi Muhammad turut mengahwini kanak-kanak perempuan. Maka saya tidak melanggar sebarang peraturan, sekalipun dia berusia 13 tahun seperti yang didakwa," katanya.
Satu petisyen bantahan yang dihantar kepada Senat oleh kumpulan hak asasi manusia itu mendakwa perkahwinan tersebut mencabul Akta Hak Asasi Kanak-kanak Nigeria 2003 yang melarang perkahwinan dengan sesiapa yang berusia di bawah 18 tahun. Bagi sesiapa yang melanggar peraturan itu boleh dikenakan hukuman penjara lima tahun jika didapati bersalah.
Petisyen tersebut mendakwa Ahmed mempunyai tabiat suka berkahwin dengan kanak-kanak dan tindakannya itu menjadi tarikan kepada kanak-kanak perempuan untuk berkahwin dengannya.
Pada 2006, beliau telah berkahwin dengan seorang kanak-kanak berusia 15 tahun bernama Hauwa'u sebagai isteri keempatnya, sehingga menyebabkan kanak-kanak itu terpaksa meninggalkan sekolah.
Pertubuhan hak asasi itu mendakwa senator itu kemudian menceraikan Hauwa'u semasa wanita itu berumur 17 tahun ketika dia masih menyusukan anak lelakinya untuk berkahwin dengan gadis Mesir itu.
Petisyen tersebut menggesa Senat supaya menyiasat dakwaan itu dan mendedahkan nama dan umur kanak-kanak perempuan itu serta sebab-sebab dia memasuki Nigeria.
Ahmed merupakan gabenor negeri Zamfara di barat laut Nigeria dan menjadi negeri pertama daripada 12 negeri yang dikuasai Islam di utara Nigeria yang telah melaksanakan undang-undang Syariah pada 2000.
Agensi Larangan Perdagangan Manusia Kebangsaan Rabu lalu mengarahkan senator itu supaya tampil menjawab segala tuduhan itu kepada agensi tersebut. - AFP

No comments:

Post a Comment