Search This Blog

Saturday, May 1, 2010

Rayuan ditolak, hukuman denda Gobalakrishnan kekalSHAH ALAM 30 April - Hukuman denda RM1,000 yang dikenakan ke atas Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan oleh Mahkamah Sesyen di sini dikekalkan selepas pihak pendakwaan gagal memfailkan petisyen rayuan dalam tempoh yang ditetapkan.
Hakim Mohd. Yazid Mustafa memutuskan demikian hari ini semasa menolak permohonan pihak pendakwa agar Mahkamah Tinggi di sini menggunakan budi bicara untuk membenarkan petisyen tersebut mengikut Seksyen 310 Kanun Tatacara Jenayah.
''Mengikut Seksyen 310 Kanun Tatacara Jenayah, sebarang permohonan agar mahkamah menggunakan budi bicara untuk membenarkan petisyen rayuan yang difailkan di luar tempoh masa perlu dibuat secara rasmi.
''Oleh kerana pihak pendakwaan tidak membuat permohonan secara rasmi, maka permohonan ini ditolak,'' katanya.
Pada prosiding hari ini, Gobalakrishnan diwakili peguam bela, Ahmad Nizam Hamid manakala pendakwaan dikendalikan oleh dua Timbalan Pendakwa Raya, Idham Abd. Ghani dan Mohd. Nordin Ismail.
Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu dilihat tersenyum sebaik sahaja mahkamah membuat keputusan tersebut.
Pada 16 Disember tahun lalu, Hakim Mahkamah Sesyen, Hasbi Hassan menjatuhkan hukuman denda RM1,000 atau penjara tujuh minggu selepas Gobalakrishnan mengaku bersalah atas tuduhan pilihan menakutkan pegawai polis dalam satu perhimpunan haram anjuran Hindraf.
Kesalahan itu didakwa dilakukan dalam satu perhimpunan haram di depan Kuil Sri Subramaniar, Batu Caves, Gombak dekat sini pada pukul 3 pagi, 25 November 2007.
Dakwaan terhadapnya mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum enam bulan atau denda atau kedua-duanya.
Sebelum ini, Gobalakrishnan yang berasal dari Kuala Kangsar, Perak, didakwa mengikut Seksyen 149 Kanun Keseksaan atas tuduhan menakutkan pegawai polis dengan merosakkan dua pintu pagar Kuil Sri Subramaniar, Batu Caves dekat sini.
Mengikut fakta kes, hampir 2,000 individu berketurunan India yang berkumpul di depan pintu besar kuil tersebut pada pukul 12.50 tengah malam hari kejadian, telah diarahkan bersurai tetapi tidak diendahkan.
Mereka kemudian didakwa bertindak memasuki kawasan kuil itu dan secara tiba-tiba bertindak membaling pelbagai objek seperti batu, besi dan kayu ke arah Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dan anggota polis yang lain.
Empat kenderaan polis pelbagai jenis turut rosak akibat dibaling dengan objek keras itu.
Dalam kes ini, seramai 66 individu telah didakwa. Bagaimanapun 57 daripada mereka telah menukar pengakuan kepada bersalah dan didenda antara RM750 dan RM850, manakala selebihnya masih mengekalkan pengakuan tidak bersalah dan sedang dibicarakan di mahkamah sama.

No comments:

Post a Comment