Search This Blog

Saturday, May 1, 2010

Pesalah trafik paling ramai beri rasuahPUTRAJAYA 30 April - Pesalah trafik dicatatkan sebagai golongan yang paling ramai ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas kesalahan memberi rasuah sepanjang empat bulan pertama tahun ini.
Pengarah Siasatan SPRM, Mustafar Ali berkata, seramai 21 orang pesalah lalu-lintas telah ditangkap di bawah Seksyen 17 (b) Akta SPRM daripada keseluruhan 67 tangkapan yang dibuat sepanjang tempoh itu termasuk tiga tangkapan di bawah seksyen 16(b) akta sama.
Menurutnya, daripada jumlah tangkapan itu, sebanyak tujuh kes telah dituduh di mahkamah.
Tambahnya, golongan kedua tertinggi yang ditangkap adalah kes menggajikan pendatang asing atau yang berkaitan permit kerja iaitu 19 orang dan diikuti tujuh tangkapan melibatkan suapan bagi menutup kes jenayah.
''Apa yang ditekankan di sini ialah masih ada lagi gejala khususnya orang hendak memberikan rasuah kepada pegawai kerajaan, maka sebab itu kempen perangi rasuah diadakan untuk sedarkan masyarakat.
''Melalui pemerhatian kita, gejala itu banyak berkaitan mereka memberikan pelbagai alasan kepada pegawai penguat kuasa hingga sanggup menawarkan suapan dan oleh kerana itu tindakan telah diambil," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat suruhanjaya itu di sini hari ini.
Menurut Mustafar, nilai keseluruhan rasuah yang direkodkan sepanjang tempoh tersebut ialah sebanyak RM200,047 dengan jumlah tertinggi RM35,000 manakala paling rendah ialah RM3.
Selain itu, beliau berkata, tangkapan juga membabitkan pelbagai bentuk kesalahan antaranya memberi suapan kerana tidak mahu kenderaan disita iaitu enam kes, lesen perniagaan dan dadah masing-masing tiga kes serta dua kes pembalakan haram.
Tambahnya, kes suapan membabitkan cakera padat digital (DVD) haram, kecurian arus elektrik dan percepat proses kerja masing-masing melibatkan satu tangkapan.
Kata beliau, sebahagian besar pemberi rasuah itu terdiri daripada peniaga dan mereka yang bekerja sendiri.
Justeru, beliau berkata, bagi meningkatkan keyakinan dan persepsi masyarakat terhadap SPRM, fokus sekarang adalah tentang tindakan berkaitan operasi atau kempen memerangi pemberi rasuah.
''Akta SPRM telah menyatakan bahawa pemberi atau penerima rasuah, kedua-duanya salah tetapi kita hendak dahulukan dengan pemberi kerana jika tiada pemberi tentu tidak ada penerima," katanya.
Terdahulu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Sutinah Sutan berkata, suruhanjaya itu mengadakan kerjasama dengan Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Huazong) bagi menggerakkan siri dialog melibatkan masyarakat Cina di seluruh negara.
''Kita akan memberikan penerangan kepada masyarakat Cina tentang apa itu kesalahan rasuah dan bagaimana hendak membuat laporan kepada suruhanjaya serta peranan mereka memerangi gejala itu.
''Di peringkat negeri, kita juga telah arahkan pejabat SPRM negeri untuk sama-sama mengadakan diskusi," katanya.
Sesi penerangan pertama akan diadakan di Dewan Perniagaan Cina Kuala Lumpur dan Selangor pada 5 Mei ini yang dijadual dirasmikan oleh Ketua Pesuruhahjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamed.
Hadir sama pada sidang akhbar itu ialah Pengarah SPRM Selangor, Datuk Jaafar Mahad dan Timbalan Setiausaha Kehormat merangkap Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Masyarakat Cina Huazong, Prof. Dr. Chin Yew Sin.

No comments:

Post a Comment