Search This Blog

Monday, May 3, 2010

Krisis politik di Thailand

BANGKOK: Perdana Menteri Thailand semalam memberi amaran kemungkinan akan berlaku kematian jika penunjuk perasaan antikerajaan enggan berundur dari kawasan komersial bandar raya ini.
Bagaimanapun, penunjuk perasaan yang menduduki kawasan berkenaan sejak sebulan lalu berikrar tidak akan berganjak.
“Mulai sekarang, tindakan yang akan dilakukan kerajaan mungkin menyebabkan pertempuran dan kematian. “Tetapi kerajaan tahu apa yang akan dilakukannya. Apa yang perlu dilakukan, mesti dilakukan,” kata Abhisit Vejjajiva dalam ucapan mingguannya menerusi televisyen.

Jurucakap kerajaan, Panitan Wattanayakorn berkata, pemimpin Thai itu sudah mempunyai rancangan untuk mengendurkan ketegangan dan akan menjelaskannya minggu depan. Dalam pada itu, pihak berkuasa akan terus berusaha memujuk penunjuk perasaan supaya meninggalkan kawasan itu.

“Kerajaan akan menghantar mesej pesanan ringkas menerusi telefon bimbit kepada penunjuk perasaan untuk memberitahu mereka mengenai keadaan sebenar dan berharap mereka pulang ke kampung halaman masing-masing,” kata Panitan kepada wartawan.

Namun, Nattawut Saikua, ketuia kumpulan Baju Merah yang mendesak supaya kerajaan mengadakan pilihan raya lebih awal berkata, mereka akan terus berkampung di kawasan komersial itu.

Sementara itu, Abhisit menyangkal khabar angin kemungkinan Undang-Undang Tentera dilaksanakan. Katanya, undang-undang itu tidak perlukan.

Perintah Darurat yang dikuatkuasakan sejak 7 April lalu di Bangkok sudah memberikan kuasa meluas kepada tentera untuk bertindak. - Reuters

No comments:

Post a Comment