Search This Blog

Sunday, May 9, 2010

Keganasan landa Bangkok lagi

2010/05/09

sebelum  -  selepas
<strong>PAKAR forensik memeriksa lokasi serangan bom tangan di taman Lumpini dekat tempat kawasan bantahan Baju Merah di Silom, Bangkok.</strong>

PAKAR forensik memeriksa lokasi serangan bom tangan di taman Lumpini dekat tempat kawasan bantahan Baju Merah di Silom, Bangkok.
Kerajaan Abhisit, Baju Merah syak cubaan gagalkan usaha damai

BANGKOK: Dua anggota polis Thailand terbunuh dan 13 yang lain cedera dalam serangan bom tangan dan senjata api lewat kelmarin yang memaksa kerajaan dan pergerakan Baju Merah mengesyaki ada pihak cuba mensabotaj usaha damai ketika bantahan antikerajaan berlarutan hampir dua bulan.
Polis dan pegawai perubatan di Pusat Perubatan Erawan berkata, seorang anggota polis itu ditembak lelaki bersenjata yang menunggang motosikal sebelum tengah malam, manakala seorang lagi maut kena letupan bom tangan, dua jam kemudian.
Serangan berlaku di kawasan Jalan Silom di Bangkok yang dikawal tentera dan popular dikalangan pelancong asing. Kawasan itu terletak berhampiran dengan tempat penunjuk perasaan Baju Merah berhimpun sejak awal April lalu.

Berikutan itu, pergerakan Baju Merah menekankan bahawa mereka menerima pelan damai Perdana Menteri, Abhisit Vejjajiva diikuti kenyataan kerajaan untuk memulihkan keadaan.

“Kami tidak terbabit dengan kejadian malam tadi. Kami amat kesal dan kami mengecam mereka yang mendalangi serangan itu,” kata salah seorang pemimpin Baju Merah, Weng Tojirakarn kepada penyokongnya.

Abhisit mengarahkan kawalan keselamatan dipertingkat di kawasan itu selepas mengadakan mesyuarat dengan Timbalan Perdana Menteri, Suthep Thaugsuban dan kumpulan kawalan krisis, Pusat Penyelesaian Situasi Kecemasan (CRES). 
“CRES percaya ada kumpulan yang tidak mahu tunjuk perasaan dihentikan,” kata jurucakap kerajaan, Panitan Wattanayagorn kepada wartawan.

Tunjuk perasaan di Bangkok melumpuhkan aktiviti di kawasan yang menjadi hab komersial ibu negara Thailand itu sejak dua bulan lalu, tetapi masalah sebenar berpunca daripada bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra dan perbezaan taraf sosial yang ketara antara golongan elit dan penduduk luar bandar.

Keadaan tunjuk perasaan semakin reda sejak minggu lalu berikutan tawaran Abhisit untuk membubarkan Parlimen pada akhir September dan mengadakan pilihan raya pada 14 November.

Bercakap selepas mesyuarat keselamatan yang dipengerusikan Abhisit, jurucakap kerajaan, Panitan Wattanayagorn, berkata polis diarah meningkatkan langkah keselamatan di tempat perkumpulan Baju Merah di Bangkok.

Katanya, serangan pada waktu malam yang menyasarkan pasukan keselamatan di kawasan penunjuk perasaan itu berkumpul dilakukan bagi menggagalkan pelan damai Abhisit, bertujuan menyelesaikan krisis dengan mengadakan pilihan raya November depan. – Reuters/AFP

No comments:

Post a Comment