Search This Blog

Sunday, May 9, 2010

Kaki tersepit 3 jam dalam lubang tandasOleh Rashidi Karim
bminggu@bharian.com.my
2010/05/09

ANGGOTA bomba sedang berusaha mengeluarkan kaki Mohd Asraf   yang tersepit dalam mangkuk tandas 
di rumahnya,   di Kampung Wang Ulu, Bintong,   kelmarin.
ANGGOTA bomba sedang berusaha mengeluarkan kaki Mohd Asraf yang tersepit dalam mangkuk tandas di rumahnya, di Kampung Wang Ulu, Bintong, kelmarin.
Bomba ambil masa 30 minit selamatkan budak

KANGAR: Seorang budak lelaki berusia sembilan tahun terpaksa menahan kesakitan selama kira-kira tiga jam selepas kaki kanannya tersepit dalam lubang tandas di rumahnya di Kampung Wang Ulu, dekat sini petang kelmarin.
Sebelum kejadian disedari jam 5 petang, Mohd Asraf Azmi cuba bertindak sendiri mengeluarkan kakinya tetapi gagal selepas berusaha selama setengah jam lalu memanggil ahli keluarganya.
Ibu mangsa, Ku Bariah Ku Hamid, 38, berkata beliau hairan kerana anaknya berada lama dalam tandas dan tidak menyedari kejadian itu kerana Mohd Asraf bersikap pendiam.

“Saya lihat kepalanya berpusing ke kiri dan kanan. Dia tidak memaklumkan kakinya tersepit tetapi selepas setengah jam, baru dia bersuara minta tolong dan saya cuba mengeluarkan kakinya tetapi tidak berjaya lalu memberitahu suami, Azmi Talib,” katanya.

Pasangan itu bersama lima anak mereka menetap di rumah serba daif yang hanya dilengkapi sebuah bilik tidur, manakala tandas dan dapur hanya dipisahkan sekeping papan lapis.

Azmi berkata, beliau dan penduduk kampung menggunakan pelbagai cara, termasuk memasukkan sabun dan syampu untuk mengeluarkan kaki Mohd Asraf tetapi tidak berjaya.
“Dia juga kelihatan letih kerana berada lama dalam tandas lalu beberapa penduduk menghubungi bomba untuk membantu," katanya yang bekerja sebagai buruh kontrak dan kini perlu berikhtiar mengumpul wang membina semula tandas yang rosak itu.

Sepasukan enam anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Kangar diketuai Pe-
gawai Operasi, Zainal Abidin Ahmad tiba tidak lama selepas dihubungi kira-kira jam 7.20 petang dan mengambil 30 minit memecahkan mangkuk tandas berkenaan bagi mengeluarkan kaki kanan Mohd Asraf tanpa sebarang kecederaan.

No comments:

Post a Comment