Search This Blog

Monday, May 3, 2010

'Arwah kakak bergurau minta ziarah jenazah'

BERA: “Sehari sebelum kejadian, arwah kakak sempat bergurau meminta saya menziarahi jenazahnya ketika saya menunjukkan kepadanya sehelai kain ela berwarna putih yang baru dibeli.
“Saya hanya tersenyum ketika dia bergurau begitu, namun, gurauannya kini menjadi kenyataan selepas dia maut bersama empat lagi anggota keluarga lain,” kata Norliza Ahmad, 34, adik mangsa kemalangan ngeri meragut lima nyawa di Kilometer 88, Jalan Kuantan-Kuala Lumpur, berhampiran Kampung Karak Setia, Karak di Bentong, petang kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang itu, kakak Norliza iaitu Norhayati, 39, meninggal dunia bersama suaminya, Zulkefle Jalil, 54, selepas kereta Proton Wira dinaiki mereka bertembung dengan Honda Civic Turut maut, adik Norliza, Noraini, 29, suami Noraini, Abdul Wafi Faujan, 41, dan anak bongsu Noraini, Mohd Hakim, empat bulan, manakala anak kedua Noraini, Nasrul Amana Shafri, 6, parah dan kini dirawat di Hospital Sultan Menurut Norliza, dia yang gemar berbaju kurung tidak pernah membeli kain putih, namun tertarik membeli kain warna berkenaan kononnya sesuai dipakai jika mahu menziarahi kematian.

“Saya menunjukkan kain putih dengan corak bunga kecil kepada arwah kakak bagi meminta pendapatnya. Saya kata kepadanya kain ini cantik dan elok dipakai untuk menziarahi jenazah.

“Secara spontan arwah kakak berkata ‘ziarahlah jenazah aku nanti’ dan saya tidak terkejut dengan kenyataannya itu kerana menganggap dia hanya bergurau,” katanya.

Norliza yang menetap di Balok, Kuantan, berkata Norhayati anak kedua, manakala Noraini anak kelima daripada tujuh beradik dan semua adik-beradiknya menetap berjauhan selepas mereka kematian ibu bapa.

“Kami memang kerap berkumpul dan sudah merancang untuk berkelah di Air Terjun Chamang, Bentong, sempena cuti umum tiga hari sebelum kejadian, “ katanya.

No comments:

Post a Comment