Search This Blog

Saturday, April 17, 2010

Ulang tahun ke-5 Pope diselubungi skandal penderaan seksual paderiVATICAN CITY 16 April - Pope Benedict XVI (gambar) pada Isnin ini akan menyambut ulang tahun kelima menjadi pemimpin tertinggi Gereja Roman Katolik ketika semakin banyak skandal paderi melakukan penderaan seksual didedahkan di seluruh dunia.
Keluhan Vatican yang mendakwa dituduh secara tidak adil, digabung dengan kenyataan atau inisiatif yang dilihat sebagai tidak menggambarkan usaha bersungguh-sungguh serta ulasan yang mencetus kontroversi melemahkan kredibiliti Benedict, demikian menurut penganalisis.
Beliau yang genap berusia 83 tahun hari ini, turut mempunyai reputasi tidak sensitif terhadap isu-isu lain.
Benedict kerap menimbulkan kemarahan kaum Yahudi sejak dilantik pada 2005, dengan menyambung hubungan dengan biskop Richard Williamson yang berpendapat tiada cerobong gas Nazi wujud.
Selain itu, beliau juga berdepan saat genting dengan orang Islam, penduduk asli, warga Poland, golongan homoseksual malah saintis.
"Dalam era moden, tidak pernah ada seorang pemimpin tertinggi yang berdepan krisis berulang yang berterusan sehingga sekarang," kata pakar Vatican, Marco Politi dari akhbar berhaluan kiri Itali, Il Fatto Quotidiano.
Katanya, antara yang paling menjejaskan adalah kekecohan berhubung pencabulan seksual paderi ke atas kanak-kanak.
Seorang lagi pemantau Vatican, John Allen dari agensi Pemberita Katolik Kebangsaan berkata, dalam terma pengurusan perniagaan, Benedict berdepan dengan krisis demi krisis.
Benedict mula menghadapi krisis besar pada September 2006 apabila beliau mencetus kemarahan dunia Islam dengan ucapan yang menyokong pandangan Maharaja Byzantine kurun ke-14 yang menyamakan Islam dengan keganasan.
Bagaimanapun, Benedict banyak melakukan pergeseran dengan Yahudi di mana dua tahun lalu, beliau membenarkan penggunaan semula doa Good Friday, 'penukaran agama orang Yahudi', yang dibuang oleh Vatican pada 1960-an.
Pada 2007, Benedict membuat ulasan bahawa orang asli 'secara senyap' mahu beragama Kristian, menafikan fakta bahawa penjajah Eropah memaksakan agama itu ke atas mereka.
Lawatan ke Afrika yang paling teruk dilanda AIDS, Benedict menyatakan promosi kondom hanya akan memburukkan lagi krisis yang ada. - AFP

No comments:

Post a Comment