Search This Blog

Wednesday, April 7, 2010

Sorok syabu dalam batang besi bagasi

Nordin Kadir (dua dari kiri) menunjukkan batang besi bagasi yang berisi dadah jenis syabu.SHAH ALAM 6 April - Meskipun menyedari ramai anggota mereka diberkas, sindiket pengedaran dadah yang didalangi warga Iran tidak pernah serik dan sentiasa menukar taktik untuk menyeludup masuk dadah ke negara ini.
Terbaru, sindiket itu menyorokkan serbuk dadah jenis syabu di dalam batang besi penarik bagasi.
Taktik yang dipercayai baru pertama kali digunakan sindiket itu di negara ini dikesan dalam tiga operasi pemeriksaan berasingan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sepang, masing-masing pada 29 Mac, 3 dan 4 April lalu.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, Asisten Komisioner Nordin Kadir berkata, dalam tiga operasi itu, lima warga Iran ditahan dan 2.55 kilogram dadah jenis syabu bernilai RM625,000 dirampas.
Beliau berkata, turut dirampas, wang tunai AS$1,579 (RM5,180), 2,168,500 riyal Iran (RM727) dan RM317.
Menurut beliau, kelima-lima suspek ditahan untuk pemeriksaan selepas pihaknya mendapati mereka membawa bagasi masing-masing dengan cara yang mencurigakan.
"Pihak kami hairan kerana mereka membawa bagasi yang besar tetapi tidak menggunakan besi penarik bagasi tersebut.
"Kita semakin curiga sebaik sahaja mendapati bagasi mereka hanya mengandungi beberapa helai pakaian.
"Berikutan itu, kita siasat pula mengapa besi penarik beg mereka tidak digunakan dan akhirnya kami menemui serbuk dadah jenis syabu disorokkan di dalam batang besi," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini hari ini.
Nordin memberitahu, pemeriksaan dan tangkapan pertama pada 29 Mac lalu melibatkan dua warga Iran berusia 24 dan 26 tahun yang membawa tiga buah bagasi.
Ujar beliau, sebanyak 1.5 kilogram serbuk syabu ditemui.
"Tangkapan kedua serta ketiga pada 3 dan 4 April pula melibatkan tiga lagi warga Iran berusia antara 24 tahun hingga 32 tahun yang membawa empat buah beg.
"Hasil pemeriksaan, kami menemui sebanyak 1.05 kilogram dadah syabu dimasukkan dalam empat batang besi penarik bagasi," kata beliau.
Pihaknya percaya kesemua lelaki itu yang kini ditahan reman untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 mempunyai kaitan dengan sindiket dadah yang sama.

No comments:

Post a Comment