Search This Blog

Saturday, April 17, 2010

Rumah inspektor wanita dibom empat lelaki

2010/04/17
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
TAIPING: “Pada mulanya saya tidak mengesyaki apa-apa, tetapi tidak lama kemudian kenderaan itu kembali sebelum terdengar letupan,” kata seorang inspektor wanita apabila rumahnya dibaling bom petrol (molotov cocktail) dalam kejadian dipercayai bermotifkan balas dendam di Taman Jana Mulia, Kamunting, dekat sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 2 pagi itu, mangsa berusia 29 tahun yang bertugas di Cawangan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Taiping, tidur dalam bilik di rumah sewanya.
Dia yang tinggal berseorangan berkata, dia terjaga apabila terdengar bunyi motosikal berulang alik di depan rumahnya dan ketika membuka tingkap melihat kelibat empat lelaki menaiki dua motosikal.

“Sejurus mendengar letupan, saya keluar dari bilik dan terkejut apabila mendapati sofa dan permaidani terbakar. Saya meminta pertolongan jiran bagi memadamkan kebakaran itu.

“Apabila keluar, saya juga mendapati belakang kereta kemek dipercayai diketuk dan lampu pagar dipecahkan. Saya juga dapati dinding rumah ada kesan terbakar,” katanya di sini, semalam.

Pegawai itu yang enggan namanya disiarkan berkata, tiga botol dipercayai bekas berisi petrol ditemui pecah iaitu satu di ruang tamu manakala dua lagi di hadapan rumah.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Yusuf Mohd Diah berkata, pihaknya mengesyaki perbuatan itu dilakukan pihak yang terbabit kes dadah kerana pegawai wanita berkenaan aktif dalam penangkapan pesalah kes itu di Taiping.

“Ini mungkin bermotifkan dendam akibat tindakan tegas pegawai berkenaan,” katanya.

Menurutnya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 436 Kanun Keseksaan iaitu melakukan khianat menggunakan api dan polis masih menjalankan siasatan rapi bagi memberkas penjenayah terbabit.

No comments:

Post a Comment