Search This Blog

Wednesday, April 7, 2010

Pengsan selepas tukar pengakuanPETALING JAYA 6 April - Semua yang hadir di Mahkamah Majistret di sini hari ini tergamam seketika apabila salah seorang tertuduh tiba-tiba pengsan di kandang pesalah.
Kepalanya terhantuk kayu kandang pesalah sebelum jatuh terkulai sehingga menghasilkan bunyi dentuman yang kuat di dalam mahkamah.
Pada ketika itu, tangannya masih bergari dengan tiga lagi tertuduh yang juga kelihatan terkejut.
Majistret Ho Kwong Chin kemudian menangguhkan prosiding dan mengarahkan supaya lelaki itu dihantar ke hospital.
Shamsul Embong, 42, sebelum pengsan sempat mengubah pengakuannya kepada tidak bersalah atas tuduhan mencuri sebuah motosikal bernilai RM4,000 milik seorang pemandu lori.
Penganggur yang berasal dari Paya Jaras, Sungai Buloh dekat sini sepatutnya dijatuhkan hukuman hari ini setelah dia mengaku bersalah pada prosiding sebelum ini.
Shamsul didakwa melakukan perbuatan itu kira-kira pukul 10.20 pagi, 24 Januari lalu di tepi gerai pasar tani, Pasar Paya Jaras dekat sini.
Dakwaan terhadapnya mengikut Seksyen 379A Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan, boleh dipenjara tidak lebih tujuh tahun, denda serta sebatan.
Sebaik sahaja tertuduh yang bertubuh kurus itu dibawa keluar dari kandang pesalah, mahkamah diberitahu bahawa Shamsul yang mengidap penyakit batuk kering mengadu sakit perut sejak pagi.
Kes itu akan disebut semula pada 3 Mei ini.

No comments:

Post a Comment