Search This Blog

Wednesday, April 7, 2010

Pembalak haram redah lumpur paras pinggangKUCHING 6 April - Dalam keadaan terdesak, pembalak haram di negeri ini sanggup berbuat apa sahaja termasuk meredah lumpur yang mencecah paras pinggang ketika dikejar pihak berkuasa.
Perkara itu didedahkan oleh Ketua Bahagian Risikan dan Operasi Pasukan Gerakan Marin (PGM) Wilayah 5, Deputi Supritendan Mohd. Razlin Abdul Manaf dalam tiga serbuan di perairan Mukah dan Sarekei semalam.
Katanya, dalam serbuan itu, sebanyak 920 batang kayu balak haram pelbagai jenis dirampas di tebing sungai di perairan terbabit.
"Balak-balak itu dipercayai diletakkan di situ sementara menunggu tongkang untuk dibawa ke tempat lain," katanya kepada Utusan Malaysia di sini.
Beliau berkata, serbuan pertama dilakukan sepasukan lapan anggota terdiri daripada dua bot PGM dari Kuching dan Sibu di kawasan Sebenak dekat Sungai Batang Lassa, Mukah kira-kira pukul 9 pagi.
Katanya, sejurus menyedari kehadiran pihak berkuasa, lima pekerja bertempiaran melarikan diri dengan meredah lumpur setinggi paras pinggang.
"Hasil pemeriksaan, PGM berjaya menemui sebanyak 500 batang kayu balak yang ditutup dengan ranting kayu bagi mengaburi pihak berkuasa.
"Kita percaya, balak berkenaan sedang menunggu masa untuk dipunggah ke dalam tongkang untuk dibawa ke tempat lain," katanya.
Mohd. Razlin memberitahu, dalam serbuan kedua, sejam selepas itu di kawasan Penasu dekat Sungai Batang Lassa, PGM berjaya merampas 350 batang balak haram pelbagai jenis.
Katanya, serbuan ketiga pula dilakukan di kawasan Loba Sereding dekat bahagian Sarikei dan berjaya menemui 70 batang balak pelbagai jenis yang diletakkan di tebing anak sungai berkenaan.
"Polis masih menyiasat nilai sebenar ketiga-tiga rampasan itu dan kes berkenaan akan dirujuk kepada pihak Sarawak Forestry Corporation (SFC) untuk tindakan lanjut," katanya.

No comments:

Post a Comment