Search This Blog

Wednesday, April 21, 2010

Laluan penerbangan di Eropah pulih, penerbangan sesak
2010/04/21

LONDON: Laluan udara di sektor Eropah pulih hari ini selepas namun jadual penerbangan yang sesak serta risiko debu gunung hitam berapi dari Iceland terhadap pesawat mungkin memaksa keadaan kembali normal beberapa hari lagi.

Di Britain yang menjadi hub udara global dan paling sibuk di dunia, dibuka semula malam tadi dan ia memberi kelegaan kepada penumpang dan pengguna laluan udara.
Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Britain (CAA) memaklumkan selama ini pengeluar pesawat dan sainstis memandang ringan risiko debu hitam akibat letusan gunung berapi yang berterbangan di ruang udara. "Halangan paling besar ketika membuka semula laluan udara ialah bagaimana untuk menangani antara risiko debu dengan tahap ketinggian penerbangan pesawat supaya mengelak daripadanya," kata Ketua CAA, Deidre Hutton.

Air France kini akan memulakan semula penerbangan hari ini (Rabu), Poland akan membuka ruang udaranya hari ini jam 0500 GMT (6 pagi waktu Britain), manakala Belanda akan menerima penerbangan masuk sejak semalam.

Jerman di hub utamanya di Frankfurt bagaimanapun masih menutup ruang udaranya sehingga 0000 GMT walaupun kira-kira 800 pesawat dilihat beroperasi hari ini.

Britain mengingatkan jiran Eropahnya supaya mengambil kira berat mengenai risiko debu gunung berapi berkenaan yang berpotensi menghentikan enjin pesawat ketika penerbangan. 
Pada 1982, sebuah pesawat British Airways hilang kuasa keempat-empat enjinnya selepas terbang melalui kepulan debu gunung berapi di Lautan Hindi. - Reuters

No comments:

Post a Comment