Search This Blog

Friday, April 30, 2010

Juruelektrik bunuh anak teman wanita dihukum matiPULAU PINANG 29 April -- Seorang juruelektrik dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini setelah didapati bersalah membunuh anak lelaki teman wanitanya berusia tiga tahun dengan memijak perut mangsa, hampir enam tahun lalu.
Namun ketika Hakim Datuk Mohd. Zaki Md. Yassin menjatuhkan hukuman tersebut, raut wajah Tan Chin Lee, 37, yang bertubuh kurus dan tinggi lampai itu, langsung tidak menunjukkan kesedihan.
Lelaki itu yang pada mulanya hanya mendengar penghakiman hakim tersebut dengan teliti sambil dibantu seorang jurubahasa kemudiannya dilihat tersenyum ketika hukuman gantung itu diputuskan terhadapnya.
Dalam penghakimannya, Hakim Mohd. Zaki berkata, pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Azhar Mokhtar telah berjaya membuktikan kes melampaui keraguan yang munasabah.
Menurut beliau, pembelaan yang dikemukakan oleh Chin Lee dalam kes itu hanya bersifat penafian semata-mata tanpa ada sebarang bukti atau faktor yang boleh diambil kira bagi memberi manfaat kepada pembelaannya.
''Keterangan kakak mangsa yang pernah melihat tertuduh memijak dengan kuat perut adiknya beberapa kali juga telah dibuktikan secara konsisten apabila doktor patologi yang membuat bedah siasat terhadap mangsa turut mengesahkan wujudnya kecederaan di perut mangsa akibat kesan pijakan yang kuat.
''Kedua-dua keterangan ini amat kukuh dan kuat untuk menunjukkan kecederaan yang dialami mangsa amat teruk sehingga mengakibatkan kematiannya. Tertuduh dalam pembelaannya pula tidak berjaya menyangkal bukti ini serta mewujudkan sebarang keraguan terhadap keterangan kedua-dua saksi pendakwaan itu,'' katanya.
Beberapa ahli keluarga tertuduh yang berada di galeri awam dilihat hanya menundukkan kepala masing-masing sebaik sahaja hukuman itu diputuskan terhadap Chin Lee.
Chin Lee disabitkan dengan tuduhan membunuh Khor Wei Wong di antara pukul 6 petang, 25 November 2004 dan pukul 12 tengah malam keesokkan harinya di sebuah rumah di Blok 8B-07-16, Gat Lebuh Macallum di sini.
Dakwaan terhadap lelaki yang diwakili peguam Harpal Singh itu dibuat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.
Memetik laporan akhbar, Wei Hong yang merupakan anak keempat daripada lima beradik mati dengan kesan lebam pada perut dipercayai akibat dipijak di rumah yang didiami bersama ibu dan teman lelaki ibunya.

No comments:

Post a Comment