Search This Blog

Wednesday, April 7, 2010

Hak jagaan kepada bekas isteriSHAH ALAM 6 April - Hak penjagaan sementara dua anak ahli perniagaan yang dibunuh dengan kejam di sebuah bilik hotel di Port Dickson pada 27 Mac lalu, Ramlee Osman diserahkan sementara kepada bekas isterinya, Aida Hanim Mohamad Ali.
Sementara ibu bapa dan ahli keluarga Allahyarham pula diberi kebenaran untuk melawat Dania Sinani, 12, dan Nurin Sabrina, 8, pada masa yang sesuai dengan pengetahuan ibu mereka.
Hakim Mahkamah Tinggi Syariah di sini, Mohammad Khalid Shaii @ Shaee mengeluarkan perintah itu hari ini selepas mendengar keterangan kedua-dua anak tersebut di kamar beliau berhubung pilihan mereka untuk tinggal bersama Aida Hanim dan persetujuan kedua-dua pihak tentang hak lawatan.
''Jika berlaku perceraian, mahkamah akan tanya anak-anak yang mumaiyiz untuk tinggal dengan ibu atau bapa. Dalam kes ini bapa tiba-tiba meninggal dunia, jadi secara automatik hak jagaan jatuh kepada ibu.
''Mahkamah juga mendapati si ibu layak untuk mendapat hak penjagaan sementara dan kedua-dua anak turut bersetuju untuk tinggal bersama ibu mereka,'' katanya.
Mohammad Khalid bagaimanapun memaklumkan Aida Hanim atau bekas ibu bapa mertuanya boleh membuat permohonan di mahkamah sekiranya timbul sebarang masalah atau pertikaian berhubung hak penjagaan anak-anak itu.
Ramlee, 39, dan Aida Hanim, 39, berkahwin pada 1996. Selepas bercerai di Mahkamah Rendah Syariah di sini pada 12 Oktober tahun lalu, Aida Hanim memfailkan permohonan untuk mendapatkan hak jagaan kedua-dua anak mereka.
Bagaimanapun, Ramlee ditemui mati akibat ditetak dengan parang di bahagian paha dan kaki di sebuah bilik hotel di Port Dickson pada 27 Mac lalu.
Terdahulu, peguam syarie yang mewakili Ramlee, Akbardin Abdul Kader memaklumkan tentang kematian anak guamnya serta hasrat ibu bapa Allahyarham untuk memfailkan permohonan bagi mendapatkan hak jagaan kedua-dua cucu mereka.
Menurut beliau, kanak-kanak itu yang sebelum ini dijaga oleh Ramlee telah diambil oleh Aida Hanim dan sejak itu ibu bapa Ramlee tidak berpeluang berjumpa dengan cucu mereka.
Akbardin yang menyerahkan salinan sijil kematian anak guamnya juga memohon mahkamah menasihati Aida Hanim untuk memberi kerjasama bagi membolehkan ibu bapa Allahyarham melawat cucu mereka.
Sementara itu, peguam syarie mewakili Aida Hanim selaku plaintif, Norra Syada Osman pula memberitahu, anak guamnya tidak berhasrat untuk memutuskan hubungan antara mereka.
Katanya, ahli keluarga bekas suaminya dibenarkan melawat dua anaknya pada masa yang munasabah dengan memaklumkan kepada beliau terlebih dahulu.
Berikutan itu, Mohammad Khalid memerintahkan mahkamah berehat seketika untuk membolehkan pihak-pihak berbincang berhubung hak lawatan selain mendengar keterangan kedua-dua anak tersebut di kamar beliau.

No comments:

Post a Comment