Search This Blog

Wednesday, April 7, 2010

Didakwa nikahkan pasangan secara haramKUANTAN 6 April - Setelah lebih 50 pasangan dinikahkan sejak lima tahun lalu, seorang warga emas hari ini dihadapkan ke Mahkamah Rendah Syariah di sini atas dakwaan menjalankan akad nikah tanpa kebenaran.
Abdul Rahman Ariffin, 62, mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Syarie, Abdul Wahid Md. Ali.
Dia didakwa melakukan akad nikah tanpa kebenaran pendaftar atau hakim syarie negeri di Masjid Kampung Kempadang di sini pada 1 Mac 2005.
Dakwaan terhadapnya mengikut Seksyen 40(1) Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam 2005 dan jika sabit kesalahan, dia boleh didenda sehingga RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya.
Abdul Wahid membenarkan tertuduh diikat jamin RM1,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu sebutan semula kes pada 29 Jun ini.
Pendakwaan dikendalikan oleh Pendakwa Syarie, Borhan Hussin.
Memetik laporan akhbar, pada 25 Februari lalu, Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) telah menahan seorang warga emas di sebuah rumah di kampung itu yang dipercayai telah menikahkan lebih 50 pasangan beragama Islam secara haram sejak lima tahun lalu.
JAIP yang membuat intipan selama lebih sebulan berjaya menahan lelaki terbabit di rumahnya kira-kira pukul 1.40 petang.
Difahamkan suspek merupakan seorang jurunikah bertauliah namun memilih untuk melakukan aktiviti pernikahan dengan cara sedemikian.
Kegiatan warga emas itu terbongkar selepas beberapa pasangan yang dinikahkan olehnya cuba mendaftarkan perkahwinan mereka di JAIP namun pemeriksaan yang dijalankan mendapati terdapat unsur meragukan dalam pernikahan mereka.

No comments:

Post a Comment