Search This Blog

Wednesday, April 7, 2010

Badrul Muhayat ke penjara

KUALA LUMPUR 6 April - Pelakon dan bekas model, Badrul Muhayat Ahmad Jailani dihantar ke Penjara Sungai Buloh petang ini setelah gagal menjelaskan wang jaminan RM2,500 selepas didakwa atas dua pertuduhan memukul isterinya, dua minggu lalu.
Badrul Muhayat, 42, dikenakan ikat jamin tersebut oleh Mahkamah Majistret Ampang, dekat sini setelah dia mengaku tidak bersalah atas kedua-dua pertuduhan tersebut.
Bapa kepada dua anak yang dilihat tenang dan bersahaja itu didakwa mencederakan Julia Daud, 29, dengan menumbuk muka dan menendang perut mangsa.
Bagi tuduhan kedua, pelakon yang terkenal melalui filem Harry Boy dan Riang Tirana pada tahun 1990-an itu didakwa memukul wanita itu di punggung dan kaki menggunakan batang penyapu.
Kedua-dua perbuatan itu didakwa dilakukannya di Lot 313E, Jalan 49B, Bukit E, Kampung Cheras Baru, di sini pada pukul 7 pagi, 24 Mac lalu.
Pendakwaan terhadap Badrul Muhayat dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya.
Pegawai pendakwa, Asisten Supritendan Dr. A. Vasu mencadangkan jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin bagi kedua-dua tuduhan.
Badrul Muhayat yang tidak diwakili peguam bela merayu agar mahkamah mengurangkan jumlah tersebut atas alasan tidak berkemampuan.
''Saya bekerja secara bebas (freelance). Bila kes saya disiarkan di akhbar-akhbar, semua pembayaran saya dibekukan.
''Saya mohon jaminan dikurangkan kepada RM500,'' katanya.
Vasu sebaliknya berpendapat, jumlah yang dicadangkannya berpatutan kerana ia merangkumi dua pertuduhan.
Majistret Wan Karimah Wan Md. Ab. Ghani kemudian membenarkan jaminan RM2,500 dengan seorang penjamin bagi kedua-dua pertuduhan.
Beliau turut menetapkan 13 Mei ini untuk sebutan semula bagi memberi peluang kepada pelakon itu melantik peguam bela.
Pada prosiding hari ini, hanya kelibat adik lelaki Badrul Muhayat dilihat di mahkamah manakala Julia yang tampil semalam bersama anak sulungnya, tidak kelihatan.
Badrul Muhayat ditahan polis ketika berada di sebuah restoran di Taman Nirwana, Ampang kira-kira pukul 11 malam, 30 Mac lalu selepas empat laporan polis terhadapnya dibuat oleh isterinya.
Difahamkan sebelum ini, terdapat tujuh laporan polis dari tahun 2007 hingga 2008 dibuat oleh Julia berkenaan kecederaan yang dialaminya akibat dipukul Badrul Muhayat.
Bagaimanapun, kesemua laporan polis itu ditarik balik oleh wanita itu dengan harapan suaminya akan berubah sikap.
Pasangan yang bernikah tiga tahun lalu itu dikurniakan dua cahaya mata iaitu Siti Nor Batrisyia, 3, dan seorang lagi yang baru dilahirkan Februari lalu.

No comments:

Post a Comment