Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Tuah Tahun Harimau


KUALA LUMPUR 9 Mac – Tahun Harimau kali ini benar-benar membawa tuah kepada seorang penasihat perniagaan. Ini kerana Mahkamah Sesyen di sini hari ini melepas dan membebaskannya daripada dua pertuduhan menipu seorang remisier membabitkan cek berjumlah RM1.22 juta, enam tahun lalu.
Hakim Rozana Ali Yusoff memutuskan demikian di akhir kes pembelaan selepas meneliti keterangan saksi-saksi termasuk daripada isteri, ibu dan ibu mertua Tan Ew Chew, 53.
Hakim itu ketika menyampaikan keputusannya menyatakan, ‘kerugian’ yang didakwa dialami oleh pengadu berpunca daripada kecuaian sendiri.
“Salah seorang saksi pembelaan yang juga seorang remisier telah memberi keterangan secara terperinci mengenai prosedur yang perlu dipatuhi oleh mana-mana remisier ketika menjalankan transaksi.
“Melalui keterangan pengadu, saya dapati tindakan yang diambil olehnya iaitu menjalankan transaksi tanpa arahan pemegang akaun saham adalah satu kecuaian.
“Apabila mengalami kerugian, pengadu cuba meletakkan kesalahan ke atas tertuduh,” katanya.
Oleh yang demikian, Rozana menyatakan, mahkamah mendapati pihak pembelaan berjaya menimbulkan satu keraguan yang munasabah dalam kes tersebut.
Sebelum ini, Ew Chew didakwa menipu remisier Am Securities Sdn. Bhd., Goh Bian Beng, 40, untuk mempercayai dua keping cek berjumlah RM1.22 juta adalah sah untuk pembayaran bagi pembelian lebih 10 juta unit saham sedangkan kedua-dua cek itu tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk transaksi tersebut.
Dia didakwa melakukan perbuatan tersebut kira-kira pukul 11.30 pagi, 1 April 2004 di Am Securities Sdn. Bhd., Tingkat 16, Bangunan AmBank Group, Jalan Raja Chulan di sini.
Perbuatan itu didakwa diulangi pada keesokan harinya kira-kira pukul 3.20 petang di tempat yang sama.
Pertuduhan terhadapnya mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan atau denda jika sabit kesalahan.

No comments:

Post a Comment