Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Tindakan mengehad waktu siasatan SPRM tidak masuk akal


PUTRAJAYA 9 Mac - Hak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyoal siasat saksi tidak wajar dihadkan pada waktu pejabat semata-mata kerana ia bercanggah dengan penubuhan aktanya untuk menangani gejala rasuah sehingga ke akar umbi.
Tindakan menghadkan siasatan pada waktu pejabat bukan saja tidak masuk akal malah menjejaskan tujuan asal penubuhan badan itu bagi memerangi perbuatan rasuah yang berlaku tanpa mengira masa.
Ini bermakna, SPRM tertakluk menyegerakan siasatan sebaik sahaja menerima laporan tidak kira jika ia dibuat pada waktu malam, ketika cuti hujung minggu atau pada hari kelepasan am.
Sehubungan itu, tugas SPRM menyoal siasat saksi harus diperluaskan melepasi waktu pejabat selaras dengan penggubalan Seksyen 9 Akta SPRM 2009 yang menghendaki pegawai-pegawainya sentiasa berada dalam tugas.
Demikian keputusan penghakiman penuh Mahkamah Rayuan ketika memutuskan SPRM berhak menyoal siasat saksi selepas waktu pejabat setelah membenarkan rayuan badan itu mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintahkan sebaliknya.
Ia diputuskan sebulat suara oleh panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Hasan Lah yang bersidang bersama Datuk Ahmad Maarop dan Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad pada 17 Disember tahun lalu.
Hakim Ahmad dalam penghakiman bertulisnya yang dikeluarkan hari ini menjelaskan, Seksyen 30(3)(a) akta tersebut jika diteliti tiada memperuntukkan tempoh masa untuk pegawai SPRM menjalankan soal siasat.
Menurut beliau, akta itu tiada langsung menyebut SPRM hendaklah melakukan siasatan antara pukul 8.30 pagi dan 5.30 petang setiap hari dan bukan selepas tempoh yang ditetapkan.
Dalam menguatkan alasan penghakimannya, Hakim Ahmad menggambarkan situasi yang akan berlaku jika laporan rasuah diterima oleh SPRM pada cuti hujung minggu.
Jelasnya, dengan mengandaikan interpretasi Mahkamah Tinggi itu munasabah bahawa siasatan hanya boleh dijalankan dalam lingkungan waktu pejabat, ini bermakna SPRM hanya boleh merekodkan keterangan pada pagi Isnin.
"Keadaan sama berlaku jika laporan dibuat pada cuti Tahun Baru Cina yang jatuh selama dua hari berturut-turut (Isnin dan Selasa). Bermakna, SPRM hanya boleh memulakan siasatan pada pagi Rabu. Ini tidak masuk akal," ujar beliau dalam penghakiman setebal 42 muka surat.
Pada 19 November tahun lalu, Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) memutuskan bahawa SPRM hanya boleh menyoal siasat saksi pada waktu pejabat setelah membenarkan saman pemula Ahli Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), Tan Boon Wah.
Dia menamakan suruhanjaya berkenaan melalui Ketua Pesuruhjaya ketika itu, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan dan Penolong Penguasa SPRM Selangor, Mohammad Hassan Zulkifli serta SPRM selaku responden.
Pada tarikh itu, Hakim Mohamad Ariff Md. Yusof memutuskan, SPRM tidak boleh lagi menyoal siasat saksi hingga ke malam kerana Seksyen 30(3)(a) Akta SPRM 2009 tidak memberi kuasa untuk berbuat demikian.
Beliau berpendapat, frasa 'hari ke hari' dalam seksyen berkenaan bukan bermaksud 24 jam tetapi merujuk kepada waktu bekerja biasa.
Bagaimanapun, Hakim Ahmad tidak bersetuju dengan interpretasi Mahkamah Tinggi kerana frasa 'hari ke hari' seperti yang diterjemahkan oleh kamus Oxford dalam konteks itu bermaksud: 'berterusan tanpa gangguan untuk tempoh 24 jam sehingga hari berikutnya.'

No comments:

Post a Comment