Search This Blog

Thursday, March 4, 2010

Tiga suspek anggota Jemaah Islamiyah ditahan di Filipina


04/03/2010 2:53am

MANILA 3 Mac - Tiga lelaki yang dipercayai anggota kumpulan militan Jemaah Islamiyah (JI) ditahan di Filipina hari ini atas dakwaan merancang serangan bom, menurut polis dan tentera.
Ketiga-tiga mereka, Abdul Racman, Asir Joher Demalon dan Mujahid Demalon, ditahan di pinggir bandar Manila selepas didakwa membunuh dan melakukan jenayah kejam di selatan Filipina, menurut Ketua jabatan siasatan, Cif Supritendan Francisco Don Montenegro.
“Kord dan botol-botol mengandungi bahan letupan dan bom tangan turut dirampas, “ kata Montenegro.
Mejar Jeneral Rey Mapagu, ketua pasukan tentera Manila berkata, barangan yang dirampas membuktikan bahawa suspek sedang merancang satu serangan bom yang disasarkan ke kawasan yang `masih belum ditentukan’.
“Tetapi, hasil maklumat yang diterima menunjukkan bahawa kumpulan Jemaah Islamiyah di luar negara merupakan dalang di sebalik komplot tersebut,” kata Mopagu namun enggan mengulas lanjut.
Menurut Mopagu, ketiga-tiga mereka merupakan sebahagian daripada kumpulan pelampau yang mempunyai kaitan dengan Abu Sayyaf dan Jemaah Islamiyah, yang telah mencetuskan puluhan kes pengeboman di negara jiran, Indonesia sejak beberapa dekad lalu. - AFP

No comments:

Post a Comment