Search This Blog

Tuesday, March 9, 2010

Tengku Temenggong tuntut kereta Bentley


KUALA LUMPUR 8 Mac - Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Ibni Sultan Ismail Petra telah mengemukakan saman pemula untuk menuntut perisytiharan bahawa sebuah kereta mewah buatan Bentley dengan harga belian S$706,880 (RM1.7 juta) adalah miliknya secara mutlak.
Dalam saman yang difailkan melalui peguam, Mohd. Haaziq Pillay di Mahkamah Tinggi di sini pada 8 September 2009, Tengku Muhammad Fakhry menamakan kekandanya, Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail selaku defendan.
Bersama saman tersebut, plaintif turut mengikrarkan afidavit untuk menyokong saman pemula itu dengan menyatakan, kenderaan berwarna biru nombor pendaftaran DBG 1 adalah miliknya.
Sehubungan itu defendan dihalang daripada menuntut hak milik atau mengambil kenderaan itu tanpa izin plaintif.
Tengku Muhammad Faris Petra bagaimanapun telah memfailkan permohonan untuk membatalkan saman pemula adindanya itu.
Hari ini kes berkenaan disebut di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi, Suzarika Sahak.
Beliau menetapkan 8 April ini untuk pengurusan kes bagi permohonan defendan membatalkan saman pemula plaintif.
Prosiding itu dihadiri oleh peguam P. Vadivu yang menyebut bagi pihak Mohd. Haaziq manakala defendan diwakili peguam Farah Syuhadah Razali.
Suami kepada Manohara Odelia Pinot itu mendakwa, melalui perjanjian pesanan kenderaan bertarikh 23 April 2008, Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra telah memesan kenderaan berkenaan daripada Malayan Motors.
Dakwa plaintif, beliau telah menguruskan semua urusan rasmi berhubung kenderaan tersebut termasuk jenis tayar, speaker, brek, Bluetooth telefon dan radiator dengan penjual.
Menurutnya lagi, meskipun kenderaan itu didaftarkan atas nama ayahandanya namun keseluruhan wang pembelian S$706,880 dibayar oleh beliau.
Sebaik sahaja bayaran diterima, penjual telah mengeluarkan resit rasmi sebelum menghantar kenderaan itu dari London ke Istana Negeri, Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan.
Dakwa Tengku Muhammad Fakhry, kenderaan itu pada setiap masa berada dalam posisi eksklusif sama ada di istana mahupun kediaman beliau di Jalan Tun Razak, di sini.
Namun pada 18 Julai tahun lalu, plaintif mendakwa, defendan melalui ejen atau pekerja mereka tanpa pengetahuan dan kebenaran beliau telah mengambil kenderaan itu ketika beliau berada di luar negara.
Kenderaan tersebut dibawa balik ke Istana Mahkota di Kubang Kerian.
Tengku Muhammad Fakhry mendakwa, pada pukul 5.45 petang, 30 Julai tahun lalu, beliau telah pergi ke istana untuk mengambil kenderaan tersebut tetapi dihalang oleh polis atas arahan defendan.
Dalam permohonan yang dikemukakan, plaintif turut memohon perisytiharan bahawa kenderaan itu yang telah dibeli untuk kegunaan dirinya dan ayahanda, adalah milik beliau.
Perisytiharan lain yang dimohon adalah defendan tidak berhak kepada kereta Bentley itu dan penahanannya oleh defendan adalah tidak sah.
Justeru itu plaintif menyatakan, beliau berhak mengambil semula kereta mewah tersebut.

No comments:

Post a Comment