Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Syabu dalam buku cerita


KUCHING 9 Mac - Seorang ketua sindiket dadah mungkin tidak dapat memaafkan perbuatan seorang anak buahnya yang 'membuka mulut' kepada polis sehingga membawa kepada penangkapan lelaki itu di sini pagi semalam.
Lelaki berusia 21 tahun yang takut ketika disoal siasat polis terus mendedahkan kedudukan ketuanya yang berusia 49 tahun sehingga dia ditangkap di Taman BDC, sejam selepas suspek diberkas.
Ketua Siasatan Jenayah Narkotik negeri, Supritendan Moses Agat berkata, dalam kejadian pada pukul 11.10 pagi itu, sepasukan polis menyerbu kediaman suspek pertama yang juga penganggur di sebuah rumah di kawasan Tabuan Heights.
Katanya, hasil pemeriksaan, polis berjaya menemui 28 peket plastik lut sinar yang mengandungi ketulan kristal dipercayai dadah jenis syabu seberat 110 gram yang bernilai RM49,500 di dalam sebuah buku cerita yang telah diubah suai.
"Suspek yang ketakutan kemudian secara tidak sengaja terus mendedahkan kedudukan ketuanya yang berada tidak jauh dari kediaman suspek.
"Atas maklumat itu, polis bertindak menyerbu kediaman ketua sindiket itu di Taman BDC pada pukul 12 tengah hari lalu menahan suspek yang bekerja sendiri," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Moses memberitahu, hasil serbuan itu juga, polis menyita dua buah kenderaan iaitu Toyota Ipsum dan Honda Accord yang dianggarkan bernilai RM140,000.
Beliau berkata, dadah itu dipercayai dibawa dari Semenanjung menggunakan perkhidmatan kurier untuk dipasarkan di negeri ini.
Beliau menambah, kedua-dua suspek kini ditahan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

No comments:

Post a Comment