Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Suhaili mengaku salah tak isytihar muflis


KOTA KINABALU 9 Mac - Bekas Ahli Parlimen Labuan, Datuk Suhaili Abd. Rahman hari ini mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan gagal memaklumkan kepada bank bahawa dia seorang muflis ketika bertindak sebagai penjamin kepada sebuah syarikat yang ingin membuat pinjaman 14 tahun lalu.
Suhaili, 49, mengaku gagal memaklumkan kepada pegawai Malayan Banking Berhad mengenai status muflisnya ketika menjadi penjamin kepada syarikat Saraequity Sdn. Bhd. pada 3 April 1996.
Pada tarikh tersebut, Saraequity mengemukakan permohonan pinjaman berjumlah RM110,000 dan kemudahan overdraf sebanyak RM50,000.
Suhaili didakwa di bawah Seksyen 109(1)(m)(ii) Akta Kebankrapan 1967 yang membawa hukuman penjara tidak lebih dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Timbalan Pendakwa Raya, Fariza Hamzah memberitahu, Suhaili telah diisytiharkan muflis menerusi perintah mahkamah bertarikh 19 Februari 1993 dan perintah tersebut hanya ditarik balik pada 9 Mei 1997.
Selepas pertuduhan dibaca, Suhaili menerusi peguamnya, Rakhbir Singh memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya mengaku bersalah atas tuduhan pilihan itu bagi menjimatkan masa mahkamah.
Hakim Duncan Sikodol kemudian menetapkan esok untuk mendengar fakta kes dan rayuan sebelum menjatuhkan hukuman.
Terdahulu Sikodol melepas dan membebaskan bekas Pengerusi Perbadanan Pembangunan Labuan itu daripada dua pertuduhan asal selepas pihak pendakwaan memaklumkan mereka tidak akan menyerahkan sebarang bukti bagi kedua-dua kes berkenaan.
Pada April tahun lalu, Suhaili mengaku tidak bersalah atas tuduhan menipu Malayan Banking Bhd. cawangan Kota Kinabalu sebanyak RM160,000 untuk membeli sebuah apartmen di sini pada 1996.
Suhaili yang bertindak sebagai penjamin didakwa menggunakan nama dan kad pengenalan dipercayai palsu untuk proses pinjaman tersebut.
Dia didakwa memperdaya pengurus bank tersebut, Ismail Jantan dengan menggunakan nama Ahmad Suhaily Abd. Rahman yang memegang kad pengenalan bernombor H 0552182.
Sehari selepas itu, Suhaili turut mengaku tidak bersalah atas satu lagi pertuduhan memberi maklumat palsu dalam satu akuan bersumpah pada 1995.
Suhaili dituduh membuat kenyataan palsu tersebut dalam akuan berkanun di hadapan Jaksa Pendamai, Mohd. Naser Mohd. Noor menggunakan nama Ahmad Suhaily Abdul Rahman dengan kad pengenalan bernombor H 0552182.

No comments:

Post a Comment