Search This Blog

Tuesday, March 9, 2010

SPRM siasat harta bekas setiausaha politikMohd. Shukri Abdul (kiri) bertukar-tukar nota serah tugas dengan Mustafar Ali di Putrajaya, semalam.


PUTRAJAYA 8 Mac - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menjalankan siasatan kemungkinan setiausaha politik seorang menteri kanan yang disiasat berhubung kes rasuah mempunyai harta dan akaun di luar negara.
Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Mohd. Shukri Abdull berkata, pihaknya memerlukan sedikit masa lagi untuk menyelesaikan kes tersebut memandangkan ia melibatkan penggunaan akaun dan harta untuk disiasat.
"Beri kami sedikit masa lagi," katanya kepada pemberita hari ini di sini.
Beliau sebelum itu mengadakan sidang akhbar berhubung pelantikan Pesuruhjaya Mustafar Ali sebagai Pengarah Siasatan SPRM berkuat kuasa 1 Mac lalu.
Mustafar mula bertugas dalam perkhidmatan kerajaan di Badan Pencegah Rasuah (BPR) sejak 1985 sebelum dipinjamkan sebagai Timbalan Presiden Institut Integriti Malaysia (IIM) pada 16 Jun 2004 hingga 28 Februari 2010.
Mohd. Shukri mengulas penahanan seorang setiausaha politik menteri kanan oleh SPRM di Pulau Pinang pada 11 Februari lalu yang kemudian dibebaskan dengan jaminan sebanyak RM50,000.
Dia yang ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001, dibebaskan setelah keterangannya diambil.
Ditanya mengenai siasatan skandal Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) membabitkan Datuk Dr. Wee Ka Siong, Mohd Shukri berkata, kes tersebut masih dalam siasatan.
Katanya, Ka Siong sendiri telah dipanggil untuk memberikan keterangan berhubung perkara itu.
"Selain itu terdapat beberapa saksi lain yang turut dipanggil untuk memberikan keterangan," katanya.

No comments:

Post a Comment