Search This Blog

Thursday, March 4, 2010

Sindiket resit tol palsu
KETUA Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pulau Pinang, Asisten Komisioner Roslee Chik menunjukkan resit tol palsu yang dirampas di Bukit Tengah, Seberang Perai Tengah, George Town semalam.GEORGE TOWN - Kegiatan licik satu sindiket yang giat memalsukan resit tol untuk digunakan oleh pelanggan mereka bagi membuat tuntutan kepada majikan sejak dua tahun lalu terbongkar apabila sebuah rumah diserbu di Bukit Tengah dekat Seberang Perai Tengah di sini kelmarin.
Difahamkan, sepanjang tempoh itu, sindiket terbabit mampu memperoleh sehingga RM360,000 manakala hasil bulanan pula boleh mencecah antara RM10,000 dan RM15,000.
Selain resit tol Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) dan Shahpadu palsu yang dijual antara 50 sen dan RM5, sindiket tersebut juga menjual resit minyak dan resit Touch n Go palsu.
Dalam serbuan pukul 4.30 petang itu, polis menahan tiga lelaki dan dua wanita Indonesia berusia antara 22 dan 54 tahun selepas sepasukan penyiasat dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial kontinjen negeri menjalankan siasatan selama 10 minggu.
Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Ayub Yaakob berkata, kebanyakan pelanggan sindiket tersebut merupakan pemandu lori yang menggunakan resit itu untuk membuat tuntutan dengan majikan.

No comments:

Post a Comment