Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Rumah peniaga buah disimbah cat


TEMERLOH 9 Mac - Seorang peniaga buah menerima ugutan apabila rumahnya disimbah cat merah dipercayai dilakukan oleh ah long yang tidak berpuas hati apabila mangsa cuba bekerjasama dengan polis untuk membanteras golongan itu.
Kejadian berlaku pada pukul 2.30 pagi semalam, ketika mangsa, Che Rameli Ibrahim, 46, sedang berehat bersama seorang anak lelakinya di ruang tamu rumahnya di Taman Temerloh Jaya di sini.
Beliau berkata, tiba-tiba mereka terdengar bunyi kuat pada tingkap kaca rumahnya lalu pergi ke luar untuk memeriksa.
Katanya, namun sebaik sahaja membuka pintu, dia terpijak tong cat dan pada masa sama melihat seorang lelaki melarikan diri dengan sebuah kereta.
"Apabila memeriksa hadapan rumah, saya dapati pintu dan tingkap telah disimbah cat berwarna merah," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Che Rameli percaya perbuatan itu merupakan amaran ah long yang menuduhnya bekerjasama dengan polis bagi membanteras aktiviti pinjaman wang haram di sekitar Temerloh dan Mentakab.
Menurutnya, berikutan itu, polis dan Majlis Perbandaran Temerloh (MPT) mengadakan operasi membersihkan kawasan tersebut daripada iklan dan nombor telefon ah long.
"Ah long itu tidak berpuas hati selepas mengesyaki saya membuat laporan polis berhubung kegiatan mereka," katanya.
Dia bagaimanapun mengaku pernah membuat pinjaman wang RM1,000 daripada ah long yang belum dilangsaikan.
"Saya hanya sempat membayar balik pinjaman itu selama empat bulan dan tertunggak apabila ah long terbabit enggan menerima pembayaran tersebut.
"Bayaran tertangguh bukan kerana tiada wang membayar balik hutang tetapi mereka enggan apabila mengesyaki saya membuat laporan mengenai aktiviti mereka selama ini," ujarnya.
Bimbang dengan keselamatan keluarganya terancam, Che Rameli membuat laporan polis mengenai kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di sini semalam.
Sementara itu, Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Ahmad Fadzillah Mohamad ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan tersebut dan pihaknya sedang menjalankan siasatan.

No comments:

Post a Comment