Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Rakyat Malaysia diekstradisi ke AS


KUALA LUMPUR 9 Mac - Seorang rakyat Malaysia yang amat dikehendaki oleh Biro Siasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) kerana disyaki terlibat dalam pemalsuan kad kredit berjumlah AS$153 juta (RM525 juta) akan diserahkan oleh kerajaan Thailand kepada AS bagi tujuan ekstradisi.
Penjenayah yang mengaut keuntungan jutaan ringgit hasil daripada kegiatan tersebut disifatkan sebagai licik malah pernah menggunakan identiti sebagai 'Delpiero'.
Suspek, Gooi Kok Seng, 44, bagaimanapun berjaya diberkas pihak berkuasa Thailand pada 30 Januari tahun lalu.
Laman web Bangkok Post dipetik berkata, suspek dikehendaki oleh Polis Antarabangsa (Interpol) dan FBI kerana disyaki terbabit dalam kes penipuan kad kredit sejak beberapa tahun lalu sebelum melarikan diri ke Thailand.
Suspek dikatakan terlibat dalam ratusan kes penipuan kad kredit dengan mencuri maklumat daripada pengguna kad kredit warga AS di Asia Tenggara.
Arahan mengekstradisi suspek diluluskan oleh Mahkamah Jenayah Thailand selepas menerima permohonan rasmi wakil Jeneral Bahagian Hubungan Luar Negara AS.
Namun, suspek akan direman terlebih dahulu selama 30 hari di Thailand sebelum diekstradisi ke AS.
Kok Seng sebelum ini mengaku dia dikehendaki oleh pihak berkuasa AS berhubung kes penipuan tetapi menukar pengakuan mengatakan dia tidak pernah memasuki negara berkenaan.
Semasa dalam pelarian, dia bersembunyi di daerah terpencil Pak Kret, Nonthaburi dan sempat mendirikan rumah tangga dengan seorang wanita dari negara jiran itu.
Suspek turut dikesan mempunyai waran tangkap yang dikeluarkan mahkamah AS kerana memiliki data akses peranti secara tidak sah, menggodam sistem komputer dan mencuri data sulit.
Siasatan mendapati, suspek juga merupakan anggota sebuah kumpulan penipuan kad kredit yang beroperasi di AS sejak tiga tahun lalu dan melarikan diri ke Thailand untuk mengelak daripada ditangkap.
Sindiket terbabit dipercayai mencuri data transaksi kad kredit daripada orang ramai yang berbelanja di restoran utama dan premis perniagaan seperti TJX, Wal-Mart dan Office Depot dan menjual maklumat itu kepada kumpulan lain untuk membuat kad palsu.
Mereka berupaya mencuri 16 digit nombor sulit pada kad kredit mangsa sebelum memindahkan maklumat itu ke dalam kad kredit klon yang digunakan untuk melakukan transaksi haram.
Dalam beberapa kes sebelum ini, suspek juga menggunakan kemahirannya untuk menghasilkan kad kredit palsu bagi membolehkannya berbelanja dan membuat pembelian di Thailand.
Mengikut rekod pihak berkuasa Thailand, setakat ini, sebahagian besar daripada 500 rakyat Malaysia yang ditahan di 18 penjara di negara itu didapati terlibat dalam jenayah pemalsuan kad kredit.
Duta Malaysia ke Thailand, Datuk Husni Zai Yaacob dalam kenyataannya sebelum ini memberitahu, terdapat 246 rakyat negara ini menjalani hukuman di 10 penjara di Bangkok manakala 251 lagi di lapan penjara di selatan negara itu.
Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan ketika dihubungi hari ini berkata, beliau belum menerima apa-apa maklumat mengenai rakyat Malaysia yang akan diekstradisi itu.
"Tiada pihak berkuasa dari Thailand atau AS menghubungi saya memaklumkan mengenai kes terbabit," katanya.

No comments:

Post a Comment