Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Permohonan benarkan Anwar merayu pada 14 April


PUTRAJAYA 9 Mac - Permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk diberi kebenaran merayu berhubung saman fitnah RM100 juta terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang ditolak, akan didengar oleh Mahkamah Persekutuan pada 14 April ini.
Salah seorang peguam Anwar, Sankara Nair berkata, beliau dimaklumkan mengenai tarikh itu oleh pendaftar Mahkamah Persekutuan melalui faksimile hari ini.
Pada 1 Mac lalu, Mahkamah Persekutuan menangguhkan perbicaraan kepada satu tarikh yang akan ditetapkan berikutan permohonan Anwar agar dua hakim daripada panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan, menarik diri.
Anwar mengemukakan permohonan itu dengan alasan dua hakim tersebut sebelum ini telah mendengar saman sivilnya terhadap Dr. Mahathir mengenai penyingkiran beliau daripada jawatan kabinet yang membabitkan pihak yang sama.
Anwar memohon kebenaran untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 10 Oktober tahun lepas yang menolak rayuan beliau kerana sebab teknikal.
Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa memorandum rayuan yang difailkan oleh Anwar dalam bahasa Inggeris silap dan tidak sah serta dokumen itu mestilah difailkan dalam Bahasa Malaysia.
Anwar menyaman Dr. Mahathir pada Januari 2006 kerana mengeluarkan kenyataan memfitnah terhadap beliau pada Persidangan Hak Asasi Manusia pada 9 September 2005.
Pada 2007, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Dr. Mahathir untuk membatalkan saman itu.
Anwar tidak berjaya dalam rayuan di Mahkamah Rayuan. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment