Search This Blog

Thursday, March 18, 2010

Pendakwa raya mahu konco Noordin Mat Top dipenjara 10 tahunJAKARTA 17 Mac - Pihak pendakwaan Indonesia hari ini mencadangkan hukuman penjara 10 tahun untuk seorang lelaki yang dituduh melindungi perancang pengganas, Noordin Mat Top.
Syaifudin Zuhri , 39, dibicarakan berikutan penglibatannya yang melindungi dan bersubahat dengan Noordin ketika anggota militan itu merancang dua serangan nekad di hotel-hotel mewah Jakarta tahun lalu yang mengorbankan tujuh nyawa.
"Kami mencadangkan hukuman penjara 10 tahun untuk Syaifudin. Dia telah dibuktikan daripada segi undang-undang dan didapati bersalah melindungi serta membantu Noordin," kata pendakwa Totok Bambang kepada mahkamah daerah Jakarta Selatan.
Noordin yang dilahirkan di Malaysia, mengetuai satu serpihan jaringan Jemaah Islamiah (JI) Asia tenggara dan merupakan individu paling dikehendaki di rantau tersebut sehingga dia dibunuh oleh polis Indonesia September tahun lalu.
Totok berkata, Syaifudin merupakan kawan baik serta rakan subahat Noordin, malah dia turut menjadi saksi bagi perkahwinan ketiga Noordin pada 2006.
Dia ditahan di Jawa Tengah sebulan sebelum serangan hotel tersebut.
Perbicaraan terhadapnya akan disambung Rabu depan. - AFP

No comments:

Post a Comment