Search This Blog

Tuesday, March 30, 2010

Ops PATI: Imigresen tunggu lampu hijau


SEPANG 29 Mac - Jabatan Imigresen sudah melakukan segala persediaan dan cuma menunggu lampu hijau daripada kerajaan untuk memulakan operasi besar-besaran ke atas pendatang asing tanpa izin (PATI).
Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, walaupun operasi besar-besaran ke atas PATI ditangguhkan kerajaan namun pihaknya tetap bersemangat tinggi dan tidak sabar-sabar untuk memulakan operasi itu pada bila-bila masa.
Tegas beliau, operasi besar-besaran itu wajar dijalankan untuk mengajar PATI supaya mereka tidak menjadi terlalu 'selesa' dengan duduk dan bekerja di negara ini secara haram.
''Operasi besar-besaran ini perlu diadakan dan kita perlu ingatkan PATI bahawa Malaysia merupakan sebuah negara yang berdaulat.
''Kita juga perlu ingatkan mereka (PATI) bahawa kita mempunyai undang-undang yang perlu dihormati oleh mana-mana orang yang masuk ke negara ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas status operasi besar-besaran ke atas PATI yang pada mulanya dijadual diadakan pada Februari lalu tetapi ditangguhkan.
Kementerian Dalam Negeri dilaporkan menangguhkan operasi itu selepas mendapat komitmen daripada para majikan untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa membersihkan pekerja asing terbabit sebelum penguatkuasaan dijalankan.
Mengulas lanjut, Abdul Rahman berkata, penangguhan operasi itu tidak bermakna Imigresen akan menghentikan pemeriksaan ke atas premis-premis perniagaan yang mengambil pekerja asing.
Beliau menjelaskan, tanggapan sesetengah peniaga bahawa pemeriksaan Imigresen akan berhenti selari dengan penangguhan operasi besar-besaran banteras PATI adalah tidak betul.
''Proses pemeriksaan akan diteruskan dan Imigresen sememangnya berhak untuk memeriksa semua premis ini.
''Kalau kita jumpa pekerja yang berada di negara ini melebihi tempoh yang dibenarkan, kita juga akan tahan mereka, adalah tidak logik kita periksa dan lepaskan pesalah begitu sahaja," katanya.
Tegas beliau, orang ramai tidak perlu takut dengan operasi ke atas PATI selagi mereka mematuhi undang-undang negara.
''Hanya orang yang bersalah yang patut takut dengan operasi penguatkuasaan undang-undang," katanya.

No comments:

Post a Comment