Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Mekanisme baru bagi PDRM akses CCTV di seluruh negara


PUTRAJAYA 9 Mac - Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mengeluarkan mekanisme baru dalam tempoh dua minggu bagi membolehkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengakses semua kamera litar tertutup (CCTV) di seluruh negara.
Ketua Setiausahanya, Datuk Seri Mahmood Adam berkata, berikutan itu, satu kajian akan dilakukan bagi mengenal pasti masalah dan cara terbaik menghubungkan CCTV yang dimiliki syarikat berkaitan kerajaan (GLC), badan berkanun serta sektor swasta dengan PDRM bertujuan untuk membanteras jenayah.
"CCTV sedia ada ini mempunyai tujuan berlainan seperti pemantauan trafik, memeriksa pembayaran tol atau memeriksa premis.
"Kita akan menggunakan perkhidmatan kepakaran pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan (CGSO) untuk melihat dan mengkaji bagaimana untuk menghubungkan CCTV ini bagi tujuan pembanterasan jenayah," katanya.
Beliau bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mengenai penyelarasan CCTV bersama kementerian dan agensi berkaitan serta sektor swasta di sini hari ini.
Sebanyak 3,235 CCTV sedia ada termasuk yang akan dipasang di seluruh negara bakal diselaraskan untuk tujuan membanteras jenayah.
Mahmood berkata, penyelarasan CCTV itu bakal mengurangkan masa bertindak oleh pihak polis sekiranya berlaku kejadian jenayah sekali gus sebagai salah satu bahan bukti kes di mahkamah.
"Dengan adanya penyelarasan CCTV ini, polis memberi jaminan akan bertindak lebih cepat jika berlaku jenayah dalam masa lima hingga 10 minit berbanding 15 minit sebelum ini," katanya.
Bagaimanapun, Mahmood berkata, kajian mengenai penyelarasan CCTV itu turut mengambil kira hak privasi umum agar ia tidak mendapat bantahan daripada orang ramai.
"Kita juga akan mengkaji aspek undang-undang adakah ia akan menyentuh tentang privasi orang ramai sekiranya ada bantahan atau bagaimana untuk mendapatkan kebenaran mereka," katanya.

No comments:

Post a Comment