Search This Blog

Thursday, March 4, 2010

Khalid tidak perlu bayar RM66.67 juta


PUTRAJAYA 3 Mac - Mahkamah Rayuan memutuskan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak perlu melunaskan pinjaman berjumlah RM66.67 juta kepada Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) yang digunakan untuk membeli saham Guthrie Berhad (Guthrie), sembilan tahun lalu.
Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Zainun Ali sebulat suara membenarkan rayuan beliau yang merupakan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Guthrie Berhad, sekali gus mengetepikan penghakiman terus yang dibuat terhadapnya oleh Mahkamah Tinggi.
Pada 21 Ogos tahun lalu, Hakim Datuk Rohana Yusuf membenarkan permohonan BIMB bagi mendapatkan penghakiman terus terhadap Abdul Khalid setelah berpuas hati bahawa isu yang dibangkitkan tidak perlu melalui perbicaraan.
Bagaimanapun, Hakim Zainun yang bersidang bersama Hakim Datuk Jeffrey Tan Kok Wha dan Hakim Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad ketika membenarkan rayuan itu berpendapat, pertikaian mengenai urusan perbankan Islam yang dikemukakan dalam saman itu perlu diputuskan melalui perbicaraan penuh.
Beliau beralasan, ini kerana kesahihan sebarang transaksi dalam perbankan Islam memerlukan pandangan pakar-pakar perundangan Syariah jika wujud pertikaian yang didakwa bercanggah dengan ajaran agama.
Abdul Khalid memohon mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi yang mengarahkannya membayar pinjaman kemudahan bank sebanyak AS$$18.52 juta (RM66.67 juta) yang digunakan untuk membeli saham Guthrie miliknya pada 2001.
Sementara itu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam menetapkan 15 Mac ini bagi mendengar saman Abdul Khalid terhadap BIMB berhubung dakwaan bahawa penjualan saham Guthrie miliknya mengikut perjanjian Al-Bai Bithaman Ajil (BBA) dilakukan secara salah.
Beliau memohon ganti rugi daripada BIMB dengan mendakwa bahawa bank itu telah menjual saham-sahamnya dalam Guthrie sedangkan perjanjian dengan bank itu dilakukan secara kolateral.
Menteri Besar tersebut turut memohon perintah agar kemudahan pinjaman itu diisytiharkan tidak sah dan terbatal kerana BIMB melanggar perjanjian kolateral yang ditandatangani pada 2001.
BIMB kemudian memfailkan saman balas untuk mendapatkan jumlah wang itu dengan mendakwa Abdul Khalid melanggar perjanjian BBA yang ditandatangani ekoran kegagalannya membayar semula pinjaman tersebut.
Saman Menteri Besar itu dan juga saman balas bank berkenaan akan didengar pada perbicaraan yang sama yang dijadualkan berlangsung selama empat hari sehingga 18 Mac ini.
Sementara itu, peguam Malik Imtiaz Sarwar yang mewakili Abdul Khalid berhujah, wujud keterangan secara dokumentari yang mencukupi bagi membolehkan satu perbicaraan didengar bagi menentukan wujudnya perjanjian secara kolateral di antara kedua-dua pihak.
Sebaliknya, Tommy Thomas ketika berhujah bagi pihak BIMB menyatakan, Hakim Rohana betul ketika memutuskan penghakiman terus terhadap Abdul Khalid.
Beliau menyatakan, kes yang dikemukakan itu tidak memerlukan satu perbicaraan penuh kerana ia merupakan kes yang biasa melibatkan isu perlanggaran perjanjian di antara pelanggan dan bank.

No comments:

Post a Comment