Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Ketua Pemuda saman Karangkraf RM5 juta


SHAH ALAM 9 Mac - Seorang Ketua Pemuda UMNO cawangan menyaman Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd. dan tujuh lagi bagi menuntut ganti rugi RM5 juta kerana didakwa memfitnahnya dalam satu artikel yang diterbitkan oleh akhbar Sinar Harian pada November tahun lalu.
Ketua Pemuda UMNO Cawangan Parit 4, Sekinchan, Mohd. Yazid Bai mendakwa, artikel bertajuk 'UMNO Prihatin Nasib Rakyat Daif' yang disiarkan pada 20 November 2009 adalah berniat jahat terhadapnya.
Mohd. Yazid, 40, yang juga pengusaha kedai makan memfailkan saman tersebut melalui firma guaman Tetuan Azmi Talib & Associates di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini hari ini.
Beliau sebagai plaintif menamakan Kumpulan Karangkraf; penerbit akhbar Sinar Harian, Akhbar Cabaran Sdn. Bhd.; Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Hussamuddin Yaacub; Ketua Pengarang Kumpulan, Abd. Jalil Ali dan Editor Kumpulan, Sri Diah sebagai defendan pertama hingga kelima.
Turut dinamakan sebagai defendan ialah Editor Berita, Azmi Tarmizi; Editor Biro Selangor, Lailatun Khalilah Nasir dan wartawan Nurul Huda Saiyuti.
Dalam pernyataan tuntutan, Mohd. Yazid mendakwa, artikel itu menyebut bahawa Pemuda UMNO Bahagian Tanjung Karang telah mengadakan gotong-royong di rumahnya yang dikatakan hidup dalam keadaan daif.
Jelas Mohd. Yazid, beliau bukan sahaja tidak pernah mengeluarkan kenyataan sebagaimana yang terdapat dalam artikel tersebut, malah berasa malu kerana digambarkan seorang yang daif serta tidak berkemampuan sehingga perlukan bantuan UMNO.
Plaintif mendakwa, artikel itu telah menyebabkan beliau dan keluarganya mengalami kesengsaraan, penderitaan serta hidup dalam keadaan tertekan.
Sehubungan itu, Mohd. Yazid menuntut agar pihak defendan memohon maaf secara terbuka melalui siaran separuh muka hadapan atau satu halaman dalam Sinar Harian.
Beliau turut menuntut RM5 juta sebagai ganti rugi khas, kadar faedah lapan peratus setahun, kos dan lain-lain relif yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

No comments:

Post a Comment