Search This Blog

Wednesday, March 10, 2010

Bekas peguam dipenjara, sebat


KUALA LUMPUR 9 Mac – Seorang bekas peguam yang pernah memiliki firma guamannya sendiri hari ini menerima hukuman penjara dua tahun dan sebatan empat kali atas kesalahan pecah amanah.
Hakim Mahkamah Sesyen di sini, Rozana Ali Yusoff menjatuhkan hukuman tersebut selepas tertuduh, Noor Hadi Sallehon, 48, mengaku bersalah terhadap tuduhan pindaan yang dikemukakan oleh pendakwaan.
Beliau turut menolak permohonan tertuduh agar pelaksanaan hukuman penjara tersebut ditangguhkan berikutan alasan yang dikemukakan tidak kukuh.
Mengikut pertuduhan, Noor Hadi didakwa melakukan pecah amanah terhadap wang sebanyak RM97,350 milik Romli Husin.
Wang itu merupakan sebahagian daripada tiga keping cek bernilai RM169,959 yang diterima daripada Tetuan Kumar Jaspal Quah & Aishah yang sepatutnya diserahkan kepada mangsa.
Dia didakwa melakukan kesalahan tersebut di firma guamannya, Tetuan Hadi & Co. di Suite 41-1, Jalan 2/27F, Pusat Bandar Wangsa Maju (KLSC), Wangsa Maju di sini pada 29 Oktober 2004.
Pertuduhan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum 20 tahun, sebatan serta denda.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan-Timbalan Pendakwa Raya, Hamidi Mohd. Noh dan C. Vignesh Kumar manakala tertuduh diwakili peguam bela Shamsul Sulaiman.
Ketika mengemukakan rayuan sebelum hukuman dijatuhkan, Shamsul menyatakan, tindakan anak guamnya melakukan kesalahan tersebut adalah ‘tanpa niat jahat’.
Sebaliknya ia berlaku ekoran tertuduh sedang mengalami kesempitan wang dalam perniagaan.
Peguam itu turut menyatakan lesen peguam tertuduh juga telah dibatalkan dan kini bekerja sebagai penasihat kanan undang-undang di sebuah syarikat telekomunikasi.
Beliau turut memohon agar anak guamnya hanya dikenakan bon berkelakuan baik.
Rayuan tersebut bagaimanapun dibantah oleh Hamidi dengan menyatakan, perbuatan Noor Hadi adalah serius dan mahkamah perlu menghantar mesej yang jelas kepada peguam-peguam lain.
Menurut beliau, kejadian pecah amanah di kalangan pengamal undang-undang semakin serius dan ramai telah didakwa di mahkamah.
Hakim sebelum menjatuhkan hukuman menyatakan, bon kelakuan baik tidak wajar dikenakan ke atas tertuduh kerana kes tersebut adalah satu kesalahan berat.
‘‘Saya juga berharap, awak (tertuduh) insaf dengan perbuatan awak, terus ubah diri menjadi seorang manusia yang lebih baik,’’ katanya.

No comments:

Post a Comment